Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri ja urbanistika akadeemia

Allikas: Vikipeedia

Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri ja urbanistika akadeemia on Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteaduskonna ehituse ja arhitektuuri instituudi akadeemiline struktuuriüksus. Asub Tallinnas aadressil Tõnismägi 14.

Akadeemia, toonase nimega arhitektuuri ja -urbanistikainstituut, moodustati 2013. aasta aprillis TTÜ ehitusteaduskonna akadeemilise allüksusena. Instituudi tegevusvaldkondadeks said arhitektuur, visuaalkunst, insenerigraafika ning kunsti- ja arhitektuuriajalugu.[1]

Pärast ehitusteaduskonna reorganiseerimist inseneriteaduskonnaks ja selle koosseisus ehituse ja arhitektuuri instituudi loomist 1. jaanuaril 2017 kuulub akadeemia Tallinna Tehnikaülikooli ehituse ja arhitektuuri instituudi koosseisu.

Struktuuriüksuse nimetused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri ja -urbanistikainstituut (2013–2016)
  • Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri ja urbanistika akadeemia (2017–)

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta novembris teatas Tallinna Tehnikaülikooli nõukogu oma otsusest luua arhitektuuriprofessori ning urbanistikaprofessori ametikohad. Selle ajendiks oli kavatsus avada arhitektuuri magistriõpe, teha erialast uurimistööd ning viia läbi täiendkoolitust. Professuuride loomisega taasalustati Tehnikaülikoolis arhitektuuriõpe. Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik teatas ka, et tehnikaülikoolil on plaanis luua esmalt arhitektuuri ja urbanistika instituut, tulevikus aga ka arhitektuuri ja urbanistika akadeemia.[2]

Õppejõud[muuda | muuda lähteteksti]

Akadeemia juht on Kimmo Sakari Lylykangas (Helsingis asuva omanimelise arhitektibüroo osanik). Akadeemia õppejõududeks on tunnustatud ja suurte rahvusvaheliste kogemustega arhitektid Emil Urbel, Irina Raud, Ignar Fjuk, Vilen Künnapu, Jaan Kuusemets, Ioannis Lykouras, Üllar Ambos, teadur Francesco De Luca, kunstnikud Anu Juurak, Raoul Kurvitz, kunstiajaloolane Epi Tohvri, insenerid Hendrik Voll, Dago Antov, Valdo Suurkask, insenerigraafika lektor Sergei Letunovitš sotsioloog Katrin Paadam jt.

Akadeemia juhid[muuda | muuda lähteteksti]

Õppetoolid ja lektoraadid[muuda | muuda lähteteksti]

Instituudi aegu (2013–2016) eksisteerisid õppetoolid ja lektoraadid, näiteks 2013. aastal oli neli õppetooli ja 1 lektoraat[5]:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "ttu1" ei kasutata eelnevas tekstis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]