Tallinna Rannikukaitse Üksikkompanii

Allikas: Vikipeedia

Tallinna Rannikukaitse Üksikkompanii on Kaitseliidu Tallinna maleva eksterritoriaalne lahingüksus[1].

Kompanii pealik on leitnant Ahto Kuuseok.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Rannakaitsekompanii on kiire reageerimisvalmidusega üksus, mille ülesandeks on sadamate kaitse ja julgestus, vajalikud merelised operatsioonid Tallinna akvatooriumi alas, merevaatlus ning koostöö-operatsioonid Mereväe ja teiste Kaitseliidu üksustega.

Põhifunktsioonideks on merevaatlus, luure, julgestus-, kaitse- ja ründeoperatsioonid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Soov luua tänases Eestis rannikukaitsevõime tugineb sõjalisele vajadusele ja eeskujule aastatel 1920–1940. Esimesel iseseisvusajal oli rannakaitse tagatud mere-[2] ja maajõudude asjakohaste üksustega. Kasutati näiteks rannapatareisid, miinitõkkeid, kaldal asuvaid välikindlustusi. Nimetatud üksuseid toetasid ka sadamakaitse üksused, näiteks Kaitseliidu Tallinna maleva sadama malevkond[3].

Tänastes rahuaja tingimustes on rannikukaitse ülesanded veidi muutunud ning ülesandeks on oma vastutusalal segada ja takistada vastasel ülekaalu saavutamist, tema tegevust igakülgselt häirida ja edenemist takistada, tegeleda mereseire ja -vaatlusega.[4]

Nimetatud eesmärkide täitmiseks andis Kaitseliidu ülem 21. augustil 2014 välja ülema kavatsuse: "Luua ja välja arendada rannikukaitse võime, eesmärgiga tagada territoriaalkaitse ülesande terviklik lahendus lähimere ja rannikualade kaitseks."

Esmalt formeeriti rannakaitsekompanii 17. novembril 2013 Tallinna Maleva Meredivisjoni juurde.

Kaitseliidu Tallinna Maleva pealiku 2015. aasta mai rannakaitsekontseptsiooniga otsustati rannakaitsekompanii Meredivisjonist eraldada ning moodustada eraldi Tallinna Rannikukaitse Üksikkompanii.

Kaitseliidu ülema käskkirja alusel toimus 4. mail 2016 Tallinnas üksuse asutamiskoosolek.

Tunnused ja sümbolid[muuda | muuda lähteteksti]

Noore üksusena ei ole Tallinna Rannikukaitse Üksikkompanii jõudnud statuudijärgset sümboolikat kinnitada, kuid üksuse võitlejate poolt on heaks kiidetud ja kantakse kuuluvuse sümbolina vormikuue vasakul varrukal tikandit, millel on kujutatud teraga alla suunatud mõõk, ankur ja kotka tiivad. Kõnesolev tikand on avaldatud ka 2017. aasta septembri ajakirjas. [5]

Vorm ja varustus[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna Malev varustab rannikukaitsekompaniid ülesannete läbiviimiseks vajaliku vormi ja üksikvõitleja varustusega ning relvastusega, mis sarnaneb üldiselt kergejalaväe relvastusega, omades mereliste operatsioonide läbiviimise vajalikkusest tulenevaid erisusi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]