Tallinna Ülikooli Meeskoor

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tallinna Ülikooli meeskoor)

Tallinna Ülikooli Meeskoor on Tallinna Ülikooli juures tegutsev meeskoor.

Tallinna Ülikooli Meeskoori asutajateks on Eesti koorimaastikul tuntud dirigendid Jüri Rent ja Indrek Vijard. Koor on tegutsenud aastast 1999, mil Eesti Meestelaulu Seltsi initsiatiivil kutsuti ellu Tallinna Noorte Meeskoor. Dirigendid, kes soovisid Eesti meeskoori maastikul teha suuri muutusi, käisid läbi Tallinna gümnaasiume, et leida noori laulumehi keda liita ning innustada osalema Eesti meestelaulu liikumises. Initsiatiivi tulemusena saadi üle vabariigi kokku kümneid koore, kellest tänaseks küll alles veel vaid kaks. Toona sai kollektiivi nimeks Tallinna Noorte Meeste Koor ning aasta hiljem jätkati Tallinna Pedagoogikaülikooli meeskoorina. 2005. aastast, ülikooli nime vahetuse tulemusena, kannab ka koor Tallinna Ülikooli Meeskoori nime.

TLÜ meeskoori muusikaalaste tegevuste hulka kuuluvad ülesastumised ülikooli aktustel ja tähtsündmustel, konkursid ja kontsertreisid nii Eestis kui ka välismaal ning kontserdid koostöös erinevate muusikutega ning palju muud põnevat. Meeskoor on jaganud lava Kaire Vilgatsi, Marvi Vallaste, Tõnis Mägi, Tanel Padari, Eda-Ines Etti, Lenna, Reketi ja paljude teistega. Esinemispaikadeks on olnud väikestest puukirikutest ja koolihoovidest kuni suurte katedraalide ja kontserdisaalideni välja. Läbi aastate on koor võitnud nii kuldmedaleid Soomest ja Tšehhist kui ka eripreemiaid, näiteks kõige meelelahutuslikuma etteaste eripreemia.

Tallinna Ülikooli Meeskoor panustab heategevusse nii laululiselt, rahaliselt kui ka füüsiliselt. Esindame Tallinna Ülikooli kõikidel Eesti Üldlaulupidudel, Koolinoorte Laulupidudel ning üliõpilaste laulupeol „Gaudeamus“. Koori eestvedamisel toimub klubiline tegevus. Korraldame spordiüritusi, saunaõhtuid, jõulupidusid ja suvepäevi nii koorisiseselt kui ka koos teiste sõbralike kollektiividega. Mahti jätkub ka ühisteks spordiharrastusteks (nt piljard, bowling, male, jalg-, võrk- ja korvpall või kasvõi tantsutrenn).

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2003 – Eesti Meestelaulu Seltsi meeskooride konkursil B-kategoorias kolmas koht
  • 2005 – rahvusvahelisel Leevi Madetoja nimelisel meeskooride konkursil Soomes B-kategoorias esikoht
  • 2008 – võistlemine ETV telesaatesarjas "Laululahing"
  • 2008 – Eesti Meestelaulu Seltsi meeskooride konkurss – koor võistles esimest korda A-kategoorias ja pälvis neljanda koha
  • 2010 – Tšehhi Vabariigis toimunud 38. Olomouci rahvusvahelise koorilaulu festivali kuldmedal kirikumuusika kategoorias
  • 2015 – Ühendkuningriigis Cornwallis toimunud rahvusvahelisel meeskooride festivalil teine koht
  • 2017 – Peterburis toimunud rahvusvahelise Koorikonkursi hõbediplom
  • 2019 – koorifestivali "Tallinn 2019" kolmas koht (koos Kalevi poistekooriga)
  • 2021 – rahvusvahelisel Leevi Madetoja nimelisel meeskooride konkursil Soomes A-kategoorias kolmas koht

Dirigendid[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 2000–2018 olid koori dirigendid Jüri Rent ja Indrek Vijard.

9. juunil 2018 lahkus meie hulgast Jüri Rent ning tema koha peadirigendina võttis üle Indrek Vijard, keda asus teise dirigendina toetama Jüri õpilane Kadi Uibo.

2020. aasta sügisel asus meeskoori teiseks dirigendiks ja hääleseadjaks Külli Kiivet. Sestpeale dirigeerivadki Tallinna Ülikooli Meeskoori Indrek Vijard ja Külli Kiivet.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]