Arutelu:Tühjus (budism)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Śūnyatā)

Tühjus ei ole ainult budismi mõiste. Võib-olla oleks parem pealkiri Śūnyatā. Andres 18. detsember 2006, kell 14:32 (UTC)


On olemas "tyhjuse öpetus" ,kas see muutub siis Śūnyatā öpetuseks? Juba raamatuid kirjutatud Tyhjuse teemadel eestikeeles ja nyyd muutub järsku Śūnyatāks . MIks ta ei vöi olla tyhjus? --VanemTao 18. detsember 2006, kell 14:45 (UTC)

Võib olla küll. Küsimus on ainult artikli pealkirjas. Kui tahame siin kirjutada ainult budistlikust mõistest, siis ei saa pealkiri olla "Tühjus". Muide, kui ma ei eksi, on Mäll seda nimetanud ka nulliks. Andres 18. detsember 2006, kell 14:50 (UTC)  : Allakirjutamiseks vajuta neli korda ~ .
Alusta kohe vasakust äärest. Andres 20. juuni 2009, kell 12:38 (UTC)

"Ida mõtteloo leksikonis" nimetatakse seda tühjuseks. Minu meelest oleks sobiv pealkiri "Tühjus (budism)". Andres 20. juuni 2009, kell 12:38 (UTC)

Tahtsin seda jälle öelda. Andres (arutelu) 12. jaanuar 2016, kell 12:00 (EET)[vasta]

Integreeritud andmed "Ida mõtteloo leksikonist" on lisatud heauskselt. CC-BY-SA litsentsi vormistamine on käigus. --Lulu (arutelu) 20. juuni 2019, kell 16:22 (EEST)[vasta]

Tõstsin artiklist välja järgmised lõigud:



Buddha isiklikult annab mõista, et inimene peab vältima äärmusi (anta), mida märgiks ühelt poolt prassiv elukauge hedonism ja teiselt äärmuslik askees ning hullumeelne lihasuretamine. Buddha selgitab konkreetselt, et tuleb hoiduda alati äärmustest ja valida kesktee (madhyama pratipad). See idee arenes välja omaette õpetuseks mahajaana budismi filosoofias samuti matemaatikas luues nulli ja jõudis välja lõpliku religioosse ja filosoofilise mõisteni tühjus.

Tühjus ei tähenda vaakumit – tühjus tähendab teoreetiliselt kõikide võimaluste ja variantide lõputut esinemist köikjal, kõiges ja alati sest ta on sümbol, mis märgib ära teljel keskpunkti kahe äärmuse vahel, Maadhjamika ja Šunjavaada koolkond.

Vene akadeemik, orientalist, indoloog ja tibetoloog Štšerbatskoi (inglise keeles Th. Stcherbatsky) raamatus ("The conception of Buddhist Nirvana", välja antud Leningradis 1927. aastal) toob sunyata sünonüümiks prajnaparamita, ületav mõistmine. Štšerbatskoi tõlge sellest on "suhtelisus".


Põhjus: pole eriti entsüklopeediline, kuid ehk leidub siin midagi, mida kasutada. --Lulu (arutelu) 28. jaanuar 2020, kell 17:01 (EET)[vasta]

Eemaldasin toimetamismalli.--Lulu (arutelu) 30. jaanuar 2020, kell 06:10 (EET)[vasta]