Arutelu:Lennundus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest pole see liitmine õigustatud. Teistes vikides on ka eraldi ja nyyd on artikkel võrdlemisi tasakaalust väljas (liidetud peatykk moodustab väga suure osa). - Neptuunium ❯❯❯ arutelu 24. mai 2019, kell 15:01 (EEST)[vasta]


Keskonna teema ei ole üldse "lennundus " teema, see lisand ei ole mitte ainult "tasakaalust väljas", vaid siinsel leheküljel täiesti kohatu.85.253.70.50 12. oktoober 2019, kell 09:29 (EEST)[vasta]

Välja on võetud järgmine sisu (kuhu see siis panna?):

Mõju keskkonnale[muuda lähteteksti]

Lennundus mõjutab keskkonda, sest õhusõidukite mootorid eraldavad soojust, müra, tahkeid osakesi ja gaase, mis põhjustavad kliimamuutust ja globaalset tuhmumist.

Lennukid eraldavad selliseid osakesi ja gaase nagu näiteks süsinikdioksiid (CO2), veeaur, süsivesinikud, süsinikmonooksiid, lämmastikoksiidid, vääveloksiidid, plii ja must süsinik, mis on omavahel ja atmosfääriga interaktsioonis.

Hoolimata autode heitkoguse vähenemisest ning kütusesäästlikumate ja vähem saastavate turboventilaatorite ja turbopropellermootorite kasutuselevõtust soosib lennuliikluse kiire kasv viimastel aastatel lennundusega seotud üldist reostust. Euroopa Liidus kasvasid lennunduse kasvuhoonegaaside heitkogused aastatel 19902006 87 protsenti.

Põhjalikud uuringud näitavad, et hoolimata õhusõidukite, mootorite, aerodünaamika ja lennutegevuse eeldatavatest uuendustest ei ole õhutranspordi süsinikdioksiidide heitkogused aastakümnete jooksul sugugi vähenenud, sest kuni 2016. aasta oktoobrini puudusid kindlad rahvusvahelise regulatsioonid lennunduse heitkoguste kontrollimiseks. 2016. aasta oktoobris oli ICAO konverents, milles lepiti kokku CORSIA tasaarvelduskavas.

Peale selle on lennupõhise kütuse maksud väga madalad või peaaegu olematud, mis annab lennundusele teiste transpordiliikidega võrreldes märkimisväärse eelise.

Kui turupiiranguid ei kehtestata, põhjustab lennunduse heitkoguste suurenemine peaaegu ülemaailmse CO2-heite eelarve aastas sajandi keskpaigaks, kui kliimamuutusi tuleb hoida temperatuurini 2 °C või alla selle.

Kliimasoojenemine[muuda lähteteksti]

Nagu kõik inimtegevused, mis hõlmavad põlemist, vabastab enamik lennunduse vorme süsinikdioksiidi (CO2) ja teisi kasvuhoonegaase Maa atmosfääri, kiirendades nii globaalset soojenemist ja (CO2 puhul) põhjustades ookeani hapestumist.

Need mured on esile tõstetud kaubandusliku lennunduse praeguse mahuga ja selle kasvumääraga.

Kondensjäljed Manchesteri lennujaama kohal

Üle maailma sõidab päevas umbes 8,3 miljonit inimest (kolm miljardit istekohta aastas), mis on kaks korda rohkem kui 1999. aastal. 2013. aasta oktoobrist kuni 2014. aasta septembrini põletasid ainuüksi USA lennuettevõtjad umbes 16,2 miljardit gallonit kütust.

Peale süsinikdioksiidi, mis vabaneb enamiku õhusõidukite (näiteks Jet-A (turbiinilennuk) või Avgas (kolblennuk)) kütuse põlemisel, tekitab lennundussektor kasvuhoonegaase oma maapealse tegevusega. Maapealse tegevuse all peetakse silmas lennujaamade maapealseid sõidukeid, reisijate ning personali isiklikke autosid, lennujaamade ehitamisel kasutatava energia tootmise, õhusõidukite tootmisest ja lennujaama infrastruktuuri ehitamise kaudu vabanevaid gaase.

Andres (arutelu) 14. oktoober 2019, kell 05:11 (EEST)[vasta]

Artikli ajaloost on näha, et see oli enne liitmist eraldi artikkel pealkirjaga Lennunduse mõju keskkonnale. Ursus scribens (arutelu) 14. oktoober 2019, kell 10:57 (EEST)[vasta]