Must Lipp

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tšornoje Znamja)
Musta Lipu liikmete koosolek 1906. aastal Minskis
"Anarhism Venemaal"

Must Lipp (poola Czarny Sztandar, vene Черное Знамя) oli anarhokommunistlik organisatsioon, mis pooldas Kropotkini ideed vabast kogukondlikust ühiskonnast, kus igaühele antakse vastavalt tema vajadustele.

1903 Białystokis asutatud Must Lipp oli suurim anarhistlik organisatsioon Venemaa keisririigis. Selle vahetu vandenõu- ja terroritaktika oli inspireeritud Bakuninist ja Nietzschest. Must Lipp leidis suurima toetajaskonna lääne- ja lõunapoolsetest piirikubermangudes. Ülekaalus olid üliõpilased, käsitöölised ja vabrikutöölised, kuid leidus ka talupoegi, maatöölisi, hulkureid, elukutselisi vargaid ja isehakanud nietzschelikke üliinimesi. Kuigi paljud liikmed olid poolakad, ukrainlased ja venelased, olid juudid Mustas Lipus enamuses.

Paul Avrich, Vene Anarhistid: “Uute anarhistlike organisatsioonide üldine eesmärk oli täielik kapitalismi ja riigi hävitamine, rajamaks teed libertaarsele tulevikuühiskonnale. Siiski oli üsna ebaselge, kuidas seda teostada. Kõige tulisemad vaidlused käisid selle üle, kas revolutsioonis on kohta vägivallale. Ühel poolel olid kaks sarnast rühmitust, Must Lipp ja Võimutus (Beznatšalije), mis pooldasid täieliku terrorismi sõjakäiku kodanluse maailma vastu."

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]