Tšervona ruta

Allikas: Vikipeedia
Tšervona ruta
Volodõmõr Ivasjuki laul
Välja antud 1968
Stiil popmuusika, biitmuusika
Laulu autorid Volodõmõr Ivasjuk

"Tšervona ruta" (ukraina keeles "Червона рута") on populaarne ukraina laul, mille kirjutas Volodõmõr Ivasjuk 1968. aastal ja mis on kuulunud paljude tuntud lauljate repertuaari.

Laul pole olnud kunagi ametlikult autoriõigustega kaitstud ja selle laia populaarsuse tõttu peetakse seda Ukraina rahvalauluks. See on pealkirja saanud mütoloogilise lille tšervona ruta järgi, mis pidi tooma armastuse õnne, kui noor tüdruk leidis selle punaseks muutununa.

Laul jõudis populaarsuse tippu Ukraina laulja Sofia Rotaru esituses. "Tšervona ruta" on tuntud ukrainlaste ja teiste rahvuskogukondades, mis kunagi kuulusid Nõukogude Liitu ja mida lauldi tõenäoliselt pulmades, karaokes ja muudes seltskondlikes kohtades.

Laulu saamise lugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tšervona ruta – ilutaim Rhododendron myrtifolium

Laulu meloodia ja sõnad kirjutas 19-aastane Tšernivtsi meditsiiniinstituudi üliõpilane Volodõmõr Ivasjuk.

Ta oli leidnud oma isa raamatukogust Pokuttja ja Prõkarpattja traditsiooniliste rahvalaulude/tantsude "kolomjikas" (kogu autor Volodõmõr Hnatjuk) kogu[1] ning oli hämmingus tšervona ruta mainimisest mõnes kolomjikas. "Tšervona ruta" tähendab sõna-sõnalt punast aedruuti, kuid aedruudi õied on tegelikult kollased. Kohaliku legendi järgi muutub aedruut Ivana Kupala päeval mõneks minutiks punaseks. Tüdrukul, kes selle lille leiab, on armastuses õnne. Tšervona ruta tähenduses "punane taim" või "punane lill" on seotud ka atraktiivse raviomadustega alpi taime, mürdilehise rodoga (Rhododendron myrtifolium), mis kasvab Lääne-Ukrainas Karpaatides.

Tähtsamad esitused[muuda | muuda lähteteksti]

"Tšervona ruta" (ja Volodõmõr Ivasjuki debüüt) esimene avalik esitus oli 13. septembril 1970 Tšernivtsi teatrist tehtud telesaates, kus seda laulsid autor ja Olena Kuznetsova. 1971. aastal esitas laulu Ukraina popansambel Smeritška (ukraina keeles Смерічка), kelle esituses võitis laul 1971. aasta televisioonilaulupeo konkursil Moskvas NSV Liidu "Aasta laulu" auhinna.[1] Laul sai auhindu ka teistes Ida-Euroopa riikides, kus seda esitasid teised kollektiivid.[2]

1971. aastal tehti film Tšervona Ruta, milles kõlasid paljud Ivasjuki laulud, sealhulgas laul "Tšervona Ruta", Sofia Rotaru ja Vassõl Zinkevõtši esituses.

1972. aastal lisas laulu Tšehhi laulja Pavel Liška oma albumisse "Písničky Pro Každý Den"[3] ukraina rahvalauluna "Až mi dáš znamení". Sõnad tõlkis Ronald Kraus.[4] 1972. aastal salvestas loo "Tšervona Ruta" Poola skiffle-ansambel No To Co. Hard roki arranžeeringu tegi Jerzy Krzemiński.[5]

"Tšervona ruta" oli Ruslana (hiljem 2004. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse võitja) debüütlaul, mille ta esitas 1996. aastal Slavjanski Bazaril. Ta võitis seal maksimumpunktidegaesikoha ja teda õnnitles Valgevene president.

Lugu esitas ka Rotaru koos Ukraina ansambliga Tanok na Maidani Kongo, kelle esituses salvestati see 2008. aastal telekanali Rossija produtseeritud muusikafilmi "Kingdom of Skewed Mirrors" jaoks.[6]

Kiievlanna Anna Sedokova lisas laulu esitades ingliskeelse tõlke,[7] kuid siiani on selle laulu ainus täielik ingliskeelne mugandus/tõlge ja lindistus olnud briti päritolu ukraina ja iiri päritolu laulja Stepan Pasicznyk.

"Tšervona ruta" on üks populaarsemaid Ukraina laule. Seda on esitanud paljud lauljad, teiste hulgas

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Червона рута. Сторінки пам’яті Володимира Івасюка (Ukrainian). Vaadatud 3. veebruaril 2015.{{cite web}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "1971: "Червона Рута" стає переможцем першої радянської "Пісні року"". Історична правда ("Istorychna pravda") (Ukrainian). Ukrayinska Pravda. 31. detsember 2011. Vaadatud 3. veebruaril 2015.{{cite news}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. Album overview
  4. List of Ivasyuk's songs
  5. "Ансамбль "Но То Цо"* - Червона Рута / Дими / Играй Что Умеешь". Discogs (vene). Vaadatud 2. detsembril 2019.
  6. Footage from the film Kingdom of Skewed Mirrors
  7. The concourse of young performers "Five Stars" in Sochi

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]