Tühikuklahv

Allikas: Vikipeedia
Tühikuklahv asub all klaviatuuri keskel

Tühikuklahv (inglise keeles space bar, space, space key, blank) on tühiku tekitamiseks mõeldud klahv kirjutusmasina või arvuti klaviatuuril.

Tühikuklahv asetseb alumisel real ning on tavaliselt teistest klahvidest tunduvalt pikem, et ta oleks mõlema käe pöidlale kättesaadav.

ASCII koodis on tühik kümnendsüsteemis 32 ja kuueteistkümnendsüsteemis 0x20.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algsetel kirjutusmasinatel 19. sajandi teisest poolest oli tühik lai metallklahv, mis ümbritses masinat või oli sama lai kui masin ise. Hiljem sai tühikuklahv oma tänapäevase ergonoomilise kuju, kui muudeti selle laiust ja asukohta. Tühikuklahv paigutati kesksele kohale tähtede C, V, B, N ja M all tavalisel QWERTY klaviatuuril. Kujumuutus oli tingitud sellest, et arvutiklaviatuurile lisati funktsiooniklahvid, mis olid disainitud ergonoomilisena. Uute funktsiooniklahvide lisandumisel paigutati tühikuklahv oma kohale kahe Alt-klahvi vahel (või Command-klahvide vahel Macintoshil).

Osal varasematest kirjutusmasinatest (nt Hansen Writing Ball, Hammond) ja arvutiklaviatuuridest (nt Sinclair ZX Spectrum,Jupiter Ace) oli tühikute sisestamiseks kasutusel teistsugused lahendused. Tühikuklahv oli väiksem ja see ei paiknenud kesksel kohal. Varaseim näide on Sholesi ja Gliddeni kirjutusmasin, millel sai kangi abil sisestada tühikut sõnade vahele. Klahvi abil sisestatav tühik leiutati peale aastat 1843.[1] Kuna need lahendused tulenesid toonastest tehnilistest võimalustest, polnud neid mugav kasutada, mistõttu on tänapäeval neist loobutud.

Muud kasutusviisid[muuda | muuda lähteteksti]

Olenevalt operatsioonisüsteemist on võimalik kasutada tühikuklahvi koos muuteklahvidega (ingl modifier key), näiteks juhtklahviga (ingl control key) saab sulgeda kasutajaliideses akna või muuta selle suurust.

Veebibrauserites võimaldab tühikuklahv alla ja üles navigeerida, kui kasutada seda koos tõstuklahviga (Shift).

Tühikuklahvi abil saab videot või muusikat esitada ja taasesitada.

Videomängudes täidab tühikuklahv tavaliselt hüppamise (ingl jump) või pidurdamise (ing brake) funktsiooni.

Mac OS 10.4-st alates on OS X-is võimalik teha Spotlighti otsingut, kasutades Command-klahvi koos tühikuklahviga.

Kui Microsoft Wordis kasutada tühikut kombinatsioonis juht- ja tõstuklahviga, on tulemuseks siduv ehk murdumatu tühik (ingl non-breaking space).

OS X-is saab avada Spring-loaded'i kaustu. Näiteks kui on vaja liigutada faili teise kausta ilma viivituseta, saab failist hiirega kinni võtta ja see teise kausta liigutada, vajutades samal ajal tühikut kausta kohal.

OS X-i Mission Controlis on võimalik tühikuklahvi abil suurendada hiirega valitud akent.

Tulevik[muuda | muuda lähteteksti]

Google on esitanud patendi[2] lahendusele, mille korral ei ole tühikuklahv enam eraldi klahv klaviatuuril, vaid see paikneb puuteplaadi küljes, et säästa ruumi ja võimaldada luua väiksemaid seadmeid. Sellise lahenduse korral on võimalik tühikuklahvi ühest puuteplaadi piirkonnast teise teisaldada ja seda seejärel uues piirkonnas kasutada.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Charles Thurber (26.08.1843). "US 3228, Machine for printing" (inglise keeles). Vaadatud 03.01.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "Spacebar Integrated With Trackpad" (inglise keeles). Originaali arhiivikoopia seisuga 3.02.2017. Vaadatud 03.01.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)