Suurimate jalgpalli üleminekutasude loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Neymar, seni kõige kallim jalgpallur

Järgnev on loetelu kõige suurematest üleminekutasudest, mis on eales jalgpallurite eest makstud.

Esimene teadaolev üleminekutasu maksti Willie Grovesi eest, kes liikus 1893. aastal West Bromwich Albionist Aston Villasse 100 inglise naela eest. See toimus vaid kaheksa aastat pärast Inglismaa Jalgpalliliidu professionaliseerumist aastal 1885.[1] Praegune üleminekutasu rekord on Neymari eest makstud 222 miljonit eurot (198 miljonit naela), kes liikus FC Barcelonast Paris Saint-Germaini 3. augustil 2017.[2][3]

Suurimad tasud[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige kallimad üleminekud on toimunud nelja Euroopa kõrgliiga – Ligue 1 (Prantsusmaa), Primera División (Hispaania), Premier League (Inglismaa) ja Serie A (Itaalia) – klubide vahel.

19. juuli 2018 seisuga

██ Tasu ületas ülemineku toimumise ajal maailmarekordi
██ Tasu ületas ülemineku toimumise ajal vastava riigi jalgpalliliiga rekordi
██ Ülemineku toimumise ajal rekordiline noormängija (kuni 20 a) eest makstud summa

K Jalgpallur Müüv klubi Ostev klubi Positsioon Tasu
(M £)
Tasu
(M €)
Aasta Sünniaasta Viide
1 Flag of Brazil.svg Neymar Flag of Spain.svg Barcelona Flag of France.svg Paris Saint-Germain Ründaja £198 €222 2017 1992 [4][5]
2 Flag of France.svg Mbappé, KylianKylian Mbappé Flag of France.svg Monaco Flag of France.svg Paris Saint-Germain Ründaja £128 €145[6] 2018[7] 1998 [8][9][10][11][12]
3 Flag of Brazil.svg Coutinho, PhilippePhilippe Coutinho Flag of England.svg Liverpool Flag of Spain.svg Barcelona Poolkaitsja £105 €120[13] 2018 1992 [14]
4 Flag of France.svg Dembélé, OusmaneOusmane Dembélé Flag of Germany.svg Borussia Dortmund Flag of Spain.svg Barcelona Ründaja £97 €105[15] 2017 1997 [16][17][18]
5 Flag of France.svg Pogba, PaulPaul Pogba Flag of Italy.svg Torino Juventus Flag of England.svg Manchester United Poolkaitsja £89 €105[19] 2016 1993 [20][21][22][23]
6 Flag of Portugal.svg Ronaldo, CristianoCristiano Ronaldo Flag of Spain.svg Madridi Real Flag of Italy.svg Torino Juventus Forward £88.5 €100[24] 2018 1985 [25]
7 Flag of Wales (1959–present).svg Bale, GarethGareth Bale Flag of England.svg Tottenham Hotspur Flag of Spain.svg Madridi Real Ründaja £86 €100 2013 1989 [26][27][28][29][30][31][32][33]
8 Flag of Portugal.svg Ronaldo, CristianoCristiano Ronaldo Flag of England.svg Manchester United Flag of Spain.svg Madridi Real Ründaja £80 €94 2009 1985 [34][35][36]
9 Flag of Argentina.svg Higuaín, GonzaloGonzalo Higuaín Flag of Italy.svg Napoli Flag of Italy.svg Torino Juventus Ründaja £75.3 €90 2016 1987 [37][38][39]
10 Flag of Belgium (civil).svg Lukaku, RomeluRomelu Lukaku Flag of England.svg Everton Flag of England.svg Manchester United Ründaja £75[40] €85 2017 1993 [41][42][43][44]
11 Flag of the Netherlands.svg van Dijk, VirgilVirgil van Dijk Flag of England.svg Southampton Flag of England.svg Liverpool Kaitsja £75 €84.5 2018 1991 [45]
12 Flag of Uruguay.svg Suárez, LuisLuis Suárez Flag of England.svg Liverpool Flag of Spain.svg Barcelona Ründaja £75 €82.3 2014 1987 [46][47]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Glendenning, Barry; Murray, Scott; Bagchi, Rob; Steinberg, Jacob (30. august 2013). "The Joy of Six: record transfers". 
  2. "Neymar: Paris St-Germain sign Barcelona forward for world record 222m euros". BBC Sport. Vaadatud 4. august 2017. 
  3. "FC Barcelona communiqué on Neymar Jr". FC Barcelona. 3. august 2017. Vaadatud 3. august 2017. 
  4. "Neymar Jr signs with Paris Saint-Germain!". PSG. 3. august 2017. Vaadatud 3. august 2017. 
  5. Lovett, Samuel. "PSG sign Neymar from Barcelona in £200m world-record deal". The Independent. Vaadatud 4. august 2017. 
  6. eeldatavalt lisaks €35 miljonit boonuseid
  7. 2017 oli laenul
  8. "Monaco Star Mbappe Completes €180 Million Paris Saint-Germain Move". Goal.com. 31. august 2017. Vaadatud 19. veebruar 2018. 
  9. "PSG signs Kylian Mbappe, and cleverly skirts Financial Fair Play in the process". Yahoo! Sports. 31. august 2017. Vaadatud 19. veebruar 2018. 
  10. "Kylian Mbappé (Monaco) rejoint officiellement le PSG en prêt avec option d'achat" [Kylian Mbappé (Monaco) officially joins PSG on loan with an option to buy]. L'Équipe (French keeles). 31. august 2017. Vaadatud 19. veebruar 2018. 
  11. "Mbappe: Monaco et le PSG trouvent un accord pour 180 millions d'euros" [Mbappé: Monaco and PSG reached an agreement at 180 million euros] (French keeles). LCI. 28. august 2017. Vaadatud 19. veebruar 2018. 
  12. "Kylian Mbappe will officially complete his £166m switch from Monaco after curious contract clause means PSG have to buy after avoiding relegation". Daily Mail. 18. veebruar 2018. Vaadatud 19. veebruar 2018. 
  13. eeldatavalt lisaks €40 miljonit boonuseid
  14. "Philippe Coutinho: Liverpool agree £142m deal with Barcelona for Brazil midfielder". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 6. jaanuar 2018. Vaadatud 6. jaanuar 2018. 
  15. eeldatavalt lisaks €40 miljonit boonuseid
  16. "Ousmane Dembélé, FC Barcelona's new signing". FC Barcelona. 25. august 2017. Vaadatud 25. august 2017. 
  17. "Ousmane Dembele: Barcelona close to signing Borussia Dortmund forward". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 25. august 2017. Vaadatud 25. august 2017. 
  18. "Borussia Dortmund confirm Barcelona close to Ousmane Dembele deal". ESPN FC. 25. august 2017. Vaadatud 25. august 2017. 
  19. eeldatavalt lisaks €5 miljonit boonuseid
  20. "Official: Pogba signs for Man Utd for €105m". Football Italia. 8. august 2016. Vaadatud 8. august 2016. 
  21. "United Sign Pogba". Official Manchester United Website. Vaadatud 8. august 2016. 
  22. "Paul Pogba: Manchester United re-sign France midfielder for world-record £89m". BBC Sport. 8. august 2016. Vaadatud 8. august 2016. 
  23. Rej, Arindam (8. august 2016). "Paul Pogba completes record transfer to Manchester United from Juventus". ESPN. Vaadatud 8. august 2016. 
  24. lisatasudena €12 miljonit
  25. "Cristiano Ronaldo signs for Juventus!". Juventus.com. 10. juuli 2018. 
  26. "Gareth Bale contract leak sparks panic at Real Madrid – and agent's fury" (21. jaanuar 2016). The Telegraph. 21. jaanuar 2016. 
  27. "Spurs accept £85m Bale bid". BBC Sport. 1. august 2013. Vaadatud 2. september 2013. 
  28. "Real Madrid Sign Midfielder Gareth Bale For World-Record $132 Million". CBS News New York. 2. september 2013. Vaadatud 2. september 2013. 
  29. Wilson, Jeremy (2. september 2013). "Gareth Bale joins Real Madrid from Tottenham for a world record fee of £86m". The Daily Telegraph. Vaadatud 2. september 2013. 
  30. Peck, Brooks (1. september 2013). "Gareth Bale finally sold to Real Madrid and it's even FIFA 14 official". Sports.yahoo.com. Vaadatud 7. september 2013. 
  31. Agence France-Presse (2. september 2013). "Cristiano Ronaldo is the boss at Real Madrid, says Gareth Bale". Sports.ndtv.com. Vaadatud 7. september 2013. 
  32. AS Diarioas (6. september 2013). "Real Madrid tell CR7: "You're still the most expensive player ever"". AS.com. Vaadatud 7. september 2013. 
  33. "Bale transfer fee revealed". FIFA.com. 15. oktoober 2013. Vaadatud 15. oktoober 2013. 
  34. "Man Utd accept £80m Ronaldo bid". BBC Sport. 11. juuni 2009. Vaadatud 2. september 2014. 
  35. Ogden, Mark (11. juuni 2009). "Cristiano Ronaldo transfer: Real Madrid agree £80 million fee with Manchester United". The Daily Telegraph (London). Vaadatud 5. november 2010. 
  36. "Ronaldo agrees six-year Real deal". BBC Sport. 26. juuni 2009. Vaadatud 27. juuni 2009. 
  37. "Gonzalo Higuain: Argentina striker joins Juventus from Napoli". BBC.com. 26. juuli 2016. 
  38. Gladwell, Ben (26. juuli 2016). "Juventus complete Gonzalo Higuain signing from Napoli in €90 million deal". ESPN. Vaadatud 26. juuli 2016. 
  39. sport, Guardian; Reuters (26. juuli 2016). "Gonzalo Higuaín seals £75.3m move from Napoli to Juventus". 
  40. eeldatavalt lisaks £15 miljonit boonuseid
  41. "Romelu Lukaku: Man Utd sign Everton striker for initial £75m on five year deal". BBC.com. 10. juuli 2017. 
  42. "United Sign Romelu Lukaku". Official Manchester United Website. Vaadatud 10. juuli 2017. 
  43. "Romelu Lukaku signs for Man United to complete switch from Everton". ESPN. 10. juuli 2017. Vaadatud 10. juuli 2017. 
  44. Ducker, James (10. juuli 2017). "Romelu Lukaku completes Manchester United move in deal that could reach world record £90m". The Daily Telegraph. Vaadatud 10. juuli 2017. 
  45. "Virgil van Dijk: Liverpool to sign Southampton defender for world record £75m". BBC Sport. BBC.com. Vaadatud 28. detsember 2017. 
  46. "Luis Suarez: Liverpool & Barcelona agree £75m deal for striker". BBC Sport. 11. juuli 2014. Vaadatud 11. juuli 2014. 
  47. Whaling, James (28. märts 2016). "Luis Suarez's Barcelona transfer fee "revealed as £65m" – £10m LESS than his Liverpool release clause". Mirror. Vaadatud 29. august 2016.