Suur Rannavärav

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on keskaegse Tallinna kaitseehitisest; Suure Rannavärava eesvärava kohta vaata lehekülge Suure Rannavärava eesvärav; tänava Suur Rannavärav kohta vaata lehekülge Suur Rannavärav (tänav)

Suur Rannavärav oli Tallinna linnamüüri kaitserajatis linna põhjaküljel Pikal tänaval. See rajati 14. sajandil ja lammutati 1779. aastal.

Suurt Rannaväravat on esimest korda selle nimega mainitud 1359. aastal. Siis kandis värav saksakeelset nime Strantporte, vor den groten Strantporten.

Tänini säilinud Suure Rannavärava eesväravat koos suurtükitorniga Paks Margareeta on nagu Viru värava eesväravatki peetud ekslikult linnaväravaks. Keskaegsed Suure Rannavärava linnaväravad olid aga nelinurksed ning varustatud langvõrede ja tugevdatud puitustega. Põhiväravate ees asusid kaitse-eesmärgil loodud eesväravad.

Esimene Suure Rannavärava ehitis rajati kohta, kus kohtusid linnamüür ja Pikk tänav. Väravast mereni oli siis vaid 100 meetrit. Esimest väravat pole enam alles, see asus säilinud Suure Rannavärava eesväravatest umbes 15 meetrit Toompea pool. Uuringud on näidanud, et värav sarnanes teiste väravatega, näiteks Viru, Karja, Nunna- ja Väikese Rannaväravaga. Esimene Suur Rannavärav oli neljakorruseline ja 14,4 meetrit kõrge.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]