Sundkäitumine

Allikas: Vikipeedia

Sundkäitumine ehk kompulsiivne käitumine on pidevalt korduv tegevus, mis ei pea tooma erilist naudingut ega positiivset tulemust. Sundkäitumisele võib viia soov, et kinnismõtted ära kaoksid.[1] Tavaliselt on tegemist väikese, piiratud ja korduva käitumisega, mis ei pruugi olla patoloogiline.

Sundkäitumist kutsub esile vajadus vähendada seestpoolt tulenevat hirmu, millest inimene soovib hoiduda või kontrolli alla saada.[2] Sundkäitumise peamine põhjus on obsessiiv–kompulsiivne häire (OCD). Peamine sundkäitumise idee on tegeleda ebavajaliku tegevusega, mis ei oleks seotud saavutatud eesmärgiga. Peale selle on palju eri liiki sundkäitumist nagu: ostlemine, kogumine, söömine, hasartmängud, trihhotillomaania, naha nokkimine, ülekontrollimine, loendamine, pesemine, seks jne. 

Sundkäitumisega inimestel on tihti seos kindla numbriga. Ta peab tegema midagi teatud arv kordi. “Kõiki liigutusi, linkide, nuppude ja juhtmete kontrollimist pean tegema vähemalt kolm korda. Tavapäevadel sellest piisab, kuid pingelistel perioodidel, näiteks enne eksameid, on ka kolm liiga väike arv.” [3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Obsessive-Compulsive Disorder (OCD): Symptoms, Behavior, and Treatment". Helpguide.org. Originaali arhiivikoopia seisuga 28.09.2014. Vaadatud 29.11.2013.
  2. "Addictive Behaviors, Compulsions and Habits". Umass.edu. Originaali arhiivikoopia seisuga 6.01.2012. Vaadatud 29.11.2013.
  3. Kuidas aidata sundkäitumisega lähedast. [Cosmopolitan. Jaanuar 2015. https://web.archive.org/web/20170401055813/http://tasapisi.ee/wp-content/uploads/2015/12/kuidas-aidata-sundk%C3%A4itumisega-l%C3%A4hedast.pdf]