Suan Mokkh

Allikas: Vikipeedia
Wat Suan Mokkh (Tai)
Wat Suan Mokkh
Wat Suan Mokkh
Wat Suan Mokkh (Tai)

Wat Suan Mokkh Phalaram[1][2] (tai keeles วัดสวนโมกขพลาราม, "vabanemise aed") on budistlik klooster ehk vihaara Lõuna-Tais, Surat Thani provintsis, Chaiya ringkonnas.

Suan Mokkhi asutas 1932. aastal Buddhadasa Bhikkhu, järgides Tai metsatraditsiooni.

Suan Mokkh on üks tuntumaid ja austatumaid kloostreid Lõuna-Tais ja mujalgi. Paljude Tai kloostrite praegused juhid on seal viibinud Buddhadasa Bhikkhu õpilastena.

Retriidikeskused[muuda | muuda lähteteksti]

Suan Mokkhi kui peakloostriga on seotud Bangkokis asuv haruklooster Buddhadasa Indapanno Archives (Suan Mokkh Bangkok)[3], peakloostrist paar km idas asuv retriidikeskus International Dharma Hermitage[4] ja selle ümbruse eraklad (Dhamma Mata naistele ja Don Kiem Dhamma Hermitage[5] meestele) ning Samui saarel asuv retriidikeskus Dipabhāvan Meditation Center.[6].

Suan Mokkh International[muuda | muuda lähteteksti]

Peakloostrist paar kilomeetrit idas asuva retriidikeskuse Suan Mokkh International ehk International Dharma Hermitage, taipäraselt "Nanachat"[7], asutas 1993. aastal Buddhadasa Bhikkhu eesmärgiga pakkuda välismaalastele võimalust õppida ja praktiseerida Buddha õpetust. Retriidikeskusse kuulub viis meditatsioonihalli, neli majutushoonet kuni 240 osavõtjale, söökla jm rajatisi, muuhulgas looduslikke kuumaveeallikaid.

Tänapäeval toimub seal igal kuul ingliskeelne kümnepäevane vaikimise retriit välismaalastele ja seitsmepäevane retriit tai inimestele. Lisaks neile võib toimuda veel mitmesuguseid üritusi.

Retriidikeskuse läheduses on kaks eraklat, Dhamma Mata nunnadele ja naistele ning Don Kiem[8] munkadele ja meestele, kus on võimalik pikemalt peatuda ja süvenenult praktiseerida.

Dipabhāvan Meditation Center[muuda | muuda lähteteksti]

Samui saarel asuva Dipabhavani retriidikeskuse[9] asutas 2004. aastal Ajahn Poh, praegune Suan Mokkhi kloostriülem. Selle eesmärk on pakkuda välismaalastele võimalust õppida ja praktiseerida Buddha õpetust.

Tänapäeval ajal toimub seal igal kuul kaks ingliskeelset seitsmepäevast vaikimisretriiti ja üks venekeelne. Lisaks neile toimub retriite ja muid üritusi tai inimestele.

Pildigalerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Suan Mokkh. Koduleht.
  2. Suan Mokkh. Info: Google Maps.
  3. "Suan Mokkh Bangkok. Kontaktandmed kodulehel". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. juuni 2019. Vaadatud 10. juulil 2019.
  4. "Nanachat". Retriidikeskuse koduleht.
  5. Don Kiem. Info: Google Maps.
  6. Dipabhavan. Retriidikeskuse koduleht.
  7. "Nanachat"
  8. Don Kiem
  9. Dipabhavan

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Buddhadasa Bhikkhu, 1980. The First Ten Years of Suan Mokkh.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]