Stu Ungar

Allikas: Vikipeedia
Stu Ungar
Fail:Stu Ungar.jpg
Isikuandmed
Sünniaeg 8. september 1953
Sünnikoht New York City, USA
Surmaaeg 22. november 1998 (45-aastaselt)
Hüüdnimi Stuey
The Kid
The Comeback Kid
World Series of Poker
Peaturniiri võite 3
Käevõrusid 5
Parim koht võitja
Rahalisi auhindu 15

Stuart Errol Ungar (8. september 1953 New York22. november 1998 Las Vegas) oli USA elukutseline kaardimängija, keda peetakse[viide?] maailma tugevaimaks turniiripokkeri ja GIN-i mängijaks.

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Stu Ungar sündis 1953. aastal USA-s New Yorgis juudi perekonnas. Juba väikese poisina tõmbasid teda kaardimängud ning kümne-aastaselt võitis ta ühe New Yorgis toimunud Gin Rummy turniiri. Hoolimata kaasasündinud fotograafilisest mälus ja geeniuse IQ-st jättis ta kooli varajases nooruses pooleli, asudes illegaalsetes mängupõrgutes tööle diilerina ning mängides võimaluse piires ka ise. Kiiresti sai temast kodulinna parim GIN-i mängija ja peatselt tekkis raskusi vastaste leidmisega. Ka blackjacki laudades ei olnud ta oodatud külaline.

WSOP[muuda | muuda lähteteksti]

1980. aastal proovis Ungar kätt pokkeris, osales samal aastal ka pokkeri maailmameistrivõistlustel – WSOP põhiturniiril – ning kõikide mängijate ja pealtvaatajate suureks imestuseks ka võitis selle, alistades lõpuduellis elava legendi Doyle Brunsoni.

Ungar kaitses tiitlit 1981. aastal ja võitis muidki suuri turniire:

  • Amarillo Slim's Super Bowl of Poker (1984, 1988 ja 1989),
  • Americas Cup of Poker (1984 ja 1987),
  • kaks WSOP osaturniiri,
  • Queens Poker Classic (1991).

Hoolimata edust kaardilaudades tabasid teda elus mitmed tagasilöögid: abielulahutus 1986. aastal, kontrollimatu hasartmängusõltuvus (eriti spordipanuste tegemisel) ja süvenevad narkoprobleemid. 1990. aastal juhtis Ungar WSOP põhiturniiri taas silmapaistva ülekaaluga ning tundus, et kolmas tiitlivõit on käeulatuses. Ungar oli selles ka ise võrdlemisi kindel ja tähistas edukat mängu tavapäraselt kokaiiniga. Annus osutus aga liiga suureks ja mees viidi kriitilises seisus haiglasse. 1990. aastate alguses oli ta nii alla käinud, et keegi ei uskunud, et Ungar isegi oma 40. sünnipäeva näeb (selle peale veeti lausa kihla).

Tagasitulek[muuda | muuda lähteteksti]

1997. aastal nägi Ungar välja nagu inimvare, kuid sõprade abi ja rahalise toetusega suutis ta WSOP põhiturniirist osa võtta. Ungar näitas jõulist ja agressiivset mängu, võites turniiri kohati lausa masendava ülekaaluga. Võiduraha miljon dollarit tegi ta sõbraga pooleks, raisates oma osa ära mõne kuuga (taas narkootikumidele ja ebaõnnestunud spordiennustustele).

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

1998. aasta 22. novembril leiti ta ühest Las Vegase äärelinna motellist surnuna, põhjuseks narkootikumide kuritarvitamisest tingitud südamepuudulikkus. Tema viimset puhkepaika tähistav tagasihoidlik hauaplaat ei meenuta midagi endisest hiilgusest ega mehe elu jooksul teenitud ligi 30 miljoni dollari suurusest rikkusest. Surnu taskust leiti vaid 800 dollarit, seegi oli laenatud. Tema matuste pidamiseks korraldati korjandus.

Meedia[muuda | muuda lähteteksti]

Ungarist on kirjutatud raamat "One of a Kind: The Rise and Fall of Stuey "The Kid" Ungar, the World's Greatest Poker Player" ning tehtud mängufilm "High Roller: The Stu Ungar Story" ("Suur panustaja", 2003, Michael Imperioliga peaosas) ja telesari.

2001. aastal võeti Ungar postuumselt pokkeri Kuulsuste Halli (Poker Hall of Fame) liikmeks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]