Stinatz

Allikas: Vikipeedia
Stinatz

Vapp

Pindala 9,5 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1263 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 12′ N, 16° 8′ E
Asend Güssingi ringkonnas
Stinatz (Austria)
Stinatz

Stinatz (horvaadi: Stinjaki, ungari: Pásztorháza) on vald (Marktgemeinde) Austrias Burgenlandi liidumaal Güssingi ringkonnas. Viimase rahvaloenduse järgi on 62% elanikkonnast Burgenlandi horvaadid.

Stinatzi peatänav

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Osmanite sõdade tõttu 15. sajandil rändasid paljud horvaadi pered sellesse piirkonda ja asutasid oma linna. Stinatzit on dokumendis esmamainitud 1577. aastal. Sarnaselt kogu Burgenlandi piirkonnaga kuulus Stinatz 1921. aastani Ungarile. Ungari seadusandluse ja poliitika muutumise tõttu 1889. aastal sai linn, algse nimega Stinjaki, ungari nime Stinacs. Linn kuulub 1921. aastast Burgenlandi liidumaa koosseisu.

Stinatzi horvaatidest elanikud kõnelevad lõunatšakaavi murret.

Haridusasutused[muuda | muuda lähteteksti]

Laste arvukuse tõttu on linnas oma eelkool ja algkool. Kuigi sündide arv on viimastel aastatel langenud, on koolil lapsi piisavalt, sest linnas on palju immigrante.

Ühendused ja üritused[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas on palju klubisid, nagu jalgpalliklubi, muusikaselts, tenniseklubi, Stinjacko Kolo ja Naturfreunde. Kõigil neil klubidel on oma üritused.

Rahvaviisid[muuda | muuda lähteteksti]

Linna iseloomustab selle horvaadi päritolu, eriti värviline kohalik kostüüm (Stinatzer Tracht) ja tohutud pulmad, kus lauldakse ja tantsitakse palju.

Inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]