Stańkava

Allikas: Vikipeedia
Stańkava

valgevene Станькава * / Stańkava *transkriptsioon: Stankava
vene Станьково (Stankovo)

Elanikke 1692 (2009)[1]

Koordinaadid 53° 38′ N, 27° 14′ E
Stańkava (Valgevene)
Stańkava

Stańkava (transkribeerituna Stankava; poola keeles Stańków pod Mińskiem, vana nimetus Stańkaŭ (Станькаў)) on küla (endine alev) Valgevenes Minski oblasti Dziaržynski rajoonis, Stańkava külanõukogu halduskeskus. Asub Rapusa jõe kaldal.

Külas on keskkool ja internaatkool, seal asuvad ka kino ja raamatukogu (asub endises mõisapaviljonis). Vaatamisväärsusteks on XIX sajandil rajatud mõisakompleks ja samuti XIX sajandil ehitatud õigeusu kirik. Küla ümbruses paiknevad Stalini liini Minski kindlustatud rajooni tugipunktid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Stańkavat mainitakse esimest korda aastal 1407, toona oli see Dorohostajskite valdus. Hiljem läks küla Radziwillide valdusse, aga aastast 1772 kuulus see Czapskitele. Seoses administratiivse reformiga hakkas Stańkava kuuluma Minski vojevoodkonda ja Minski maakonda. Aastal 1558 oli Stańkava kolmekümne majaga alev, seal asusid nii õigeusu kui ka katoliku kirikud, alevis asus ka turuplats.

Poola jagamisel hakkas Stańkava aastal 1793 Venemaa Keisririigi koosseisu kuuluma. Alev asus toona Minski kubermangus. Aastal 1815 rajati alevisse viinavabrik, aga aastal 1858 valmis praegune õigeusu kirik. Sajandi teisel poolel ehitas mõisa toonane omanik Emeryk Hutten-Czapski välja sealse mõisakompleksi, ühtlasi rajas ta sinna ka oma kollektsiooni jaoks muuseumi.

Aastast 1919 oli alev Valgevene NSV koosseisus. Aastal 1924 sai Stańkavast külanõukogu keskus, ühtlasi muudeti alev külaks.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. juuni 2015. Vaadatud 29. juunil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]