Tuataara

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Sphenodon)
 See artikkel räägib liigist; perekonna kohta vaata artiklit Tuataara (perekond).

Tuataara
Tuataara Aucklandi loomaaias
Tuataara Aucklandi loomaaias
Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Roomajad Reptilia
Selts Kärsspealised Sphenodontia
Sugukond Tuataaralased Sphenodontidae
Perekond Tuataara Sphenodon
Liik Tuataara
Binaarne nimetus
Sphenodon punctatus
(Gray, 1842)

Tuataara ehk hateeria (Sphenodon punctatus) on Uus-Meremaa saartel elav kärsspealiste seltsi tuataaralaste sugukonda kuuluv roomajaliik, kärsspealiste seltsi ainus elusolev liik.

Tuataara on elanud Uus-Meremaa peasaartel, kuid seal tõenäoliselt võõrliigina levinud rottide mõjul (kes nende mullas hauduvaid mune söövad) hävinud ja säilinud üksnes väiksematel saartel Uus-Meremaa peasaarte lähiümbruses.

Mõnel saarel elab haruldane tuataara alamliik Sphenodon punctatus guntheri, keda peeti kuni 2009. aastani eraldi liigiks.

Mõnedele rottideta kaitsealadele Uus-Meremaal on tuataarat tagasi toodud, ning 2008. aastal on seal leitud esimesi munadega pesi[2].

Täiskasvanud tuataarad on kuni 50–75 cm pikkused.

Tuataara on morfoloogiliselt viimase 225 miljoni aasta jooksul arvatavasti vähe muutunud, kuid on leitud, et tema genoomis on juhuslike muutuste sagedus suurem kui teistel roomajatel[3].

Tuataarad elavad looduses keskmiselt 60-aastaseks, kuid vangistuses on üle 100 aasta vanuseid isendeid. Arvatakse, et nad võivad elada 200-aastaseks. Tuataarad saavad suguküpseks 10-aastaselt, kuid kasvavad esimesed 35 eluaastat.

Tuataarade koguarvu hinnatakse 50 000–100 000 isendile[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]