Soome valitsusjuhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Soome valitsusjuhtide loend loetleb Soome valitsusjuhte.

Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Partei
1 Pehr Evind Svinhufvud (18611944) 27. november 1917 27. mai 1918 Rahvuslik Koonderakond/Noorsoome Erakond
2 Juho Kusti Paasikivi (18701956) 27. mai 1918 27. november 1918 Rahvuslik Koonderakond
3 Lauri Ingman (18681934) 27. november 1918 17. aprill 1919 Rahvuslik Koonderakond
4 Kaarlo Castrén (18601938) 17. aprill 1919 15. august 1919 Rahvuslik Eduerakond
5 Juho Vennola (18721938) 15. august 1919 15. märts 1920 Rahvuslik Eduerakond
6 Rafael Erich (18791946) 15. märts 1920 9. aprill 1921 Rahvuslik Koonderakond
7 Juho Vennola 9. aprill 1921 2. juuni 1922 Rahvuslik Eduerakond
8 Aimo Kaarlo Cajander (18791943) 2. juuni 1922 14. november 1922 Rahvuslik Eduerakond
9 Kyösti Kallio (18731940) 14. november 1922 18. jaanuar 1924 Soome Keskerakond (Maaliit)
10 Aimo Kaarlo Cajander 18. jaanuar 1924 31. mai 1924 Rahvuslik Eduerakond
11 Lauri Ingman 31. mai 1924 31. märts 1925 Rahvuslik Koonderakond
12 Antti Tulenheimo (18791952) 31. märts 1925 31. detsember 1925 Rahvuslik Koonderakond
13 Kyösti Kallio 31. detsember 1925 13. detsember 1926 Soome Keskerakond (Maaliit)
14 Väinö Tanner (18811966) 13. detsember 1926 17. detsember 1927 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
15 Juho Sunila (17751936) 17. detsember 1927 22. detsember 1928 Soome Keskerakond (Maaliit)
16 Oskari Mantere (17741942) 22. detsember 1928 16. august 1929 Rahvuslik Eduerakond
17 Kyösti Kallio 16. august 1929 4. juuli 1930 Soome Keskerakond (Maaliit)
18 Pehr Evind Svinhufvud 4. juuli 1930 21. märts 1931 Rahvuslik Koonderakond
19 Juho Sunila 21. märts 1931 14. detsember 1932 Soome Keskerakond (Maaliit)
20 Toivo Kivimäki (18861968) 14. detsember 1932 7. oktoober 1936 Rahvuslik Eduerakond
21 Kyösti Kallio 7. oktoober 1936 12. märts 1937 Soome Keskerakond (Maaliit)
22 Aimo Kaarlo Cajander 12. märts 1937 1. detsember 1939 Rahvuslik Eduerakond
23 Risto Ryti (18891956) 1. detsember 1939 27. märts 1940 Rahvuslik Eduerakond
24 Risto Ryti 27. märts 1940 3. jaanuar 1941 Rahvuslik Eduerakond
25 Jukka Rangell (18941982) 3. jaanuar 1941 5. märts 1943 Rahvuslik Eduerakond
26 Edwin Linkomies (18941963) 5. märts 1943 8. august 1944 Rahvuslik Koonderakond
27 Antti Hackzell (18811946) 8. august 1944 21. september 1944 Rahvuslik Koonderakond
28 Urho Castrén (18861965) 21. september 1944 17. november 1944 Rahvuslik Koonderakond
29 Juho Kusti Paasikivi 17. november 1944 17. aprill 1945 Rahvuslik Koonderakond
30 Juho Kusti Paasikivi 17. aprill 1945 26. märts 1946 Rahvuslik Koonderakond
31 Mauno Pekkala (18901952) 26. märts 1946 29. juuli 1948 Soome Rahva Demokraatlik Liit
32 Karl-August Fagerholm (19011984) 29. juuli 1948 17. märts 1950 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
33 Urho Kekkonen (19001986) 17. märts 1950 17. jaanuar 1951 Soome Keskerakond (Maaliit)
34 Urho Kekkonen 17. jaanuar 1951 20. september 1951 Soome Keskerakond (Maaliit)
35 Urho Kekkonen 20. september 1951 9. juuli 1953 Soome Keskerakond (Maaliit)
36 Urho Kekkonen 9. juuli 1953 17. november 1953 Soome Keskerakond (Maaliit)
37 Sakari Tuomioja (19111964) 17. november 1953 5. mai 1954 Liberaalide Liit
38 Ralf Törngren (18991961) 5. mai 1954 20. oktoober 1954 Rootsi Rahvapartei
39 Urho Kekkonen 20. oktoober 1954 3. märts 1956 Soome Keskerakond (Maaliit)
40 Karl-August Fagerholm 3. märts 1956 27. mai 1957 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
41 Vieno Johannes Sukselainen (19061995) 27. mai 1957 29. november 1957 Soome Keskerakond (Maaliit)
42 Rainer von Fieandt (18901972) 29. november 1957 26. aprill 1958 Sõltumatu
43 Reino Kuuskoski (19071965) 26. aprill 1958 29. august 1958 Sõltumatu
44 Karl-August Fagerholm 29. august 1958 13. jaanuar 1959 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
45 Vieno Johannes Sukselainen 13. jaanuar 1959 14. juuli 1961 Soome Keskerakond (Maaliit)
46 Martti Miettunen (19072002) 14. juuli 1961 13. aprill 1962 Soome Keskerakond (Maaliit)
47 Ahti Karjalainen (19231990) 13. aprill 1962 18. detsember 1963 Soome Keskerakond (Maaliit)
48 Reino Ragnar Lehto (18981966) 18. detsember 1963 12. september 1964 Sõltumatu
49 Johannes Virolainen (19142000) 12. september 1964 27. mai 1966 Soome Keskerakond (Maaliit)
50 Rafael Paasio (19031980) 27. mai 1966 22. märts 1968 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
51 Mauno Koivisto (19232017) 22. märts 1968 14. mai 1970 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
52 Teuvo Aura (19121999) 14. mai 1970 15. juuli 1970 Sõltumatu
53 Ahti Karjalainen 15. juuli 1970 29. oktoober 1971 Soome Keskerakond
54 Teuvo Aura 29. oktoober 1971 23. veebruar 1972 Sõltumatu
55 Rafael Paasio 23. veebruar 1972 4. september 1972 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
56 Kalevi Sorsa (19302004) 4. september 1972 13. juuni 1975 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
57 Keijo Liinamaa (19291980) 13. juuni 1975 30. november 1975 Sõltumatu
58 Martti Miettunen 30. november 1975 29. september 1976 Soome Keskerakond
59 Martti Miettunen 29. september 1976 15. mai 1977 Soome Keskerakond
60 Kalevi Sorsa 15. mai 1977 26. mai 1979 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
61 Mauno Koivisto 26. mai 1979 19. veebruar 1982 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
62 Kalevi Sorsa 19. veebruar 1982 6. mai 1983 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
63 Kalevi Sorsa 6. mai 1983 30. aprill 1987 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
64 Harri Holkeri (19372011) 30. aprill 1987 26. aprill 1991 Rahvuslik Koonderakond
65 Esko Aho (1954–) 26. aprill 1991 13. aprill 1995 Soome Keskerakond
66 Paavo Lipponen (1941–) 13. aprill 1995 15. aprill 1999 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
67 Paavo Lipponen 15. aprill 1999 17. aprill 2003 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei
68 Anneli Jäätteenmäki (1955–) 17. aprill 2003 24. juuni 2003 Soome Keskerakond
69 Matti Vanhanen (1955–) 24. juuni 2003 19. aprill 2007 Soome Keskerakond
70 Matti Vanhanen 19. aprill 2007 22. juuni 2010 Soome Keskerakond
71 Mari Kiviniemi (1968–) 22. juuni 2010 22. juuni 2011 Soome Keskerakond
72 Jyrki Katainen (1971–) 22. juuni 2011 24. juuni 2014 Rahvuslik Koonderakond
73 Alexander Stubb (1968–) 24. juuni 2014 29. mai 2015 Rahvuslik Koonderakond
74 Juha Sipilä (1961–) 29. mai 2015 6. juuni 2019 Soome Keskerakond
75 Antti Rinne (1962–) 6. juuni 2019 Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei