Soome-neid

Allikas: Vikipeedia
Soome-neid postkaardil, 1906

Soome-neid (soome keeles Suomi-neito) on Soome isikustatud kuju, mis on sellisena leidnud kasutamist kunstis, kirjanduses ja muudes žanrides.

Soome-neidu kujutatakse piltidel kauni noore naisena, kellel on heledad juuksed, sinised silmad ja kes kannab kas valget või sini-valget värvi riietust.[1]

See sümbol muutus üleüldiseks 19. sajandil, mil tõusis soomlaste rahvusteadlikkus ja arenes rahvuslik liikumine.[1] Esmalt nimetati sümbolit Aura-neiuks (Turu linna Aurajõe järgi), kuid hiljem sai üldiseks mõisteks "Soome-neid".

Kuna Soomet ja Rootsit ühendavad ajaloolised sidemed, on väljendit "Soome-neid" vahel tõlgendatud ka kui emakese Rootsi (rootsi keeles Moder Svea) tütart või nooremat õde.

Soome maakaardil[muuda | muuda lähteteksti]

Soome-neid võib tähendada ka Soomet maakaardil, sest enne mitmete Soome alade loovutamist Nõukogude Liidule Moskva rahulepingu järgi 1944. aastal sarnanes riigi siluett kleidis naisega, kes oli tõstnud oma käsivarred üles pea kohale.

Seda Loode-Lapimaa piirkonda, kus paikneb Enontekiö vald, nimetatakse sageli isegi ametlikes tekstides väljenditega "Käsivars" või "Käsivarre-Lapi". Aastatel 1920–1944 Soome koosseisu kuulunud Petsamot nimetatakse mõnikord ka Soome ida(poolseks) käsivarreks.

Soome-neid Walter Runebergi töödes[muuda | muuda lähteteksti]

Skulptor Walter Runebergi loodud Aleksander II ausamba (1894) jalami allegooriliste skulptuuride seas on ka skulptuur "Lex" ('seadus'), milles kujutatakse pikajuukselist naist, kelle pead ja õlgu katab karunahk. Tema kohta öeldakse sageli Soome-neid. Ka oma isa Johan Ludvig Runebergi ausamba (1885) jalamil on skulptorist poeg kujutanud Soome-neidu (valmis 1883 [2]), kes hoiab käes kirjarulli rootsikeelse luuletusega "Vårt land", mille autor on J. l. Runeberg ja mis soome keelde tõlgituna kannab pealkirja "Maamme".

Soome-neid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Kolbe, Laura (päätoim.). Suomen kulttuurihistoria: 3, Oma maa ja maailma. Helsinki: Tammi, 2003. Sivu 188. Isbn 951-31-1844-4
  2. http://www.taidemuseo.fi/ Aleksanter II. Julkiset veistokset. Helsingin taidemuseo. Viitattu 27.02.2015

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Reitala, Aimo. Suomi-neito: Suomen kuvallisen henkilöitymän vaiheet. Helsingissä: Otava, 1983ISBN 951-1-07430-X