Solidaarsus (poliitiline liikumine)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Solidarnost)
Poliitilise liikumise Solidaarsus vapp
Liikumise Solidaarsus lipp
12. juunil 2013 Moskvas Putini-vastasel rongkäigul
Boriss Nemtsov (2014)

Ühendatud Demokraatlik Liikumine "Solidaarsus" (vene keeles Объединённое демократическое движение "Солидарность") on poliitiline liikumine Venemaal.

Liikumise Solidaarsus loomise eestvedajateks olid Boriss Nemtsov, Garri Kasparov, Ilja Jašin ja Vladimir Bukovski. Ettevalmistused liikumise loomiseks algasid 2008. aasta kevadel.

2008. aasta detsembris toimus Himkis Moskva oblastis Ühendatud Demokraatliku liikumise "Solidaarsus" asutamiskongress, millest võttis osa 300 delegaati 45 Venemaa regioonist. Esindatud olid kõik tollal tegutsenud demokraatlikud parteid ja liikumised, sealhulgas Jabloko, Venemaa Vabariiklik Partei ning endine partei Paremjõudude Liit (asutamiskongressi toimumise hetkeks oli juba võimude survel likvideeritud).[1] Jabloko kui partei distantseerus Solidaaruse tegevusest, märkides 2008. aasta novembris, et see liikumine on "samm tagasi demokraatliku liikumise arengus" ja soovitas oma liikmetel Solidaarsuse struktuuridest väljuda[2].

2010. aasta juunis lahkus Solidaarusest lahkhelide tõttu Garri Kasparoviga föderaalse poliitnõukogu liige Vladimir Milov.[3]

Liikumisel oli juhtiv roll aastatel 2011–2012 Moskvas ja mujal Venemaal toimunud protesti massiaktsioonide organiseerimises.[4] 2013. aasta aprillis liikumise Solidaarsus kongressil võeti vastu resolutsioon liikumise eesmärkidest. Selle järgi jätkab liikumine tegevust neljas põhisuuunas[4]:

Solidaarsuse juhtimine[muuda | muuda lähteteksti]

Solidaarsusel ei ole ainujuhti. Poliitilise liikumise juhtimist teostatakse kollegiaalse juhtimisorgani kaudu. Selleks on 18-liikmeline föderaalne poliitnõukogu.[5] Partei töö igapäevaseks juhtimiseks on föderaalne poliitnõukogu moodustanud endi liikmete hulgast 10-liikmelise föderaalse poliitnõukogu büroo (liikmete seas Vladimir Kara-Murza ja Ilja Jašin)[6].

Aastatel 2008–2013 kuulus föderaalse poliitnõukogu büroosse Garri Kasparov, kes aga 2013. aastal oli sunnitud Venemaalt emigreeruma. 27. veebruaril 2015 tapeti Moskvas Kremli vastas Solidaarsuse föderaalse poliitnõukogu liige (2008. aastast) Boriss Nemtsov[7].

Venemaa presidendivalimised[muuda | muuda lähteteksti]

2017. aasta veebruaris toimunud liikumise kongressil otsustati 2018. aasta Venemaa presidendivalimistel toetada Aleksei Navalnõid, kes oli varem teatanud oma soovist kandideerida.[8] Venemaa Keskvalimiskomisjon jättis Navalnõi kandidaadiks registreerimata. Valimiste eel, märtsis 2018, kutsus Solidaarsuse büroo üles valijaid jätta valimistele minemata[9].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]