Sithonía poolsaar

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Sithonia)
Neos Marmaras

Sithonía (Σιθωνία) on Kreekas Chalkidike poolsaare lõunaosas paiknev poolsaar. Sithoníast läände jääb Kassándra poolsaar ja itta Áthose poolsaar.

Poolsaare hõlmab Sithonía vald, mille keskus on Nikíti. Sithonía vald loodi 2011. aasta kohaliku omavalitsuse reformi käigus Sithonía ja Toróni valla ühinemisel.

Chalkidike poolsaare kaart

Asukoht ja loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Poolsaart ümbritseb läänest Kassándra laht ja idast Ágio Órose laht. Poolsaare keskel asub Ítamose mägi (Dragountelis). Peamised vaatamisväärsused on Torónis asuv Ágios Athanásiose kirik, Sikiá tuuleveskid ja 16. sajandist pärit kirik Nikítis. Pórto Koufó on Kreeka suurim ja turvalisim looduslik sadam, mida on „sügava sadamana“ maininud ka Thukydides.

Sadamast lõunas asub Kartália, Sithonía lõunapoolseim osa paljude kaunite väikeste kiviste randadega. Oma ilu poolest on tuntud Azápiko, Tristiníka, Kórakase, Marathiási, Kalamítsi ja Kriarítsi rand. Asulad paiknevad peamiselt poolsaare kesk- ja lõunaosas.

Rand

Sithonía poolsaare keskel Néos Marmarási küla lähedal asub kuulus suvituskoht Pórto Karrás, kus toimus 2003. aasta Euroopa Liidu juhtide tippkohtumine. Sithonia mägist maastikku katavad suured männimetsad, oliivisalud ja lopsakad rohumaad.