Sillapää loss

Allikas: Vikipeedia
Sillapää lossi peasissekäik
Sillapää loss Räpinas

Sillapää loss on kunagise Räpina mõisa klassitsistlikus stiilis häärber, mis pärineb 19. sajandi esimesest poolest. Loss on silmapaistva arhitektuuriansamblina riikliku kaitse all. Oma majesteetliku sammasportikusega on hoone suurepärane klassitsistliku arhitektuuri esindaja Eesti kagunurgas.

Arvatavasti aastatel 1835–1840 ehitatud häärberit on hiljem korduvalt ümber ehitatud. Suured ümberehitused toimusid 1936. aastal, mil tiibhooneid ühendavad algselt ühekorruselised vaheosad said peale teise korruse.

Tänapäeval tegutsevad lossis Räpina koduloo- ja aiandusmuuseum ning Räpina Muusikakool.

Sillapää lossi park[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Sillapää lossi park

Sillapää lossi juures asub 8 ha (mõnedel andmetel 5,2 ha) suurune mõisapark, mille kavandas 1880. aastatel arhitekt Walter Moritz Aleksander von Engelhardt.[viide?] Kujundamisel on kasutatud kolme stiili: Inglise park, Prantsuse park ja metsapark. Park asub looduslikul poolsaarel, mida ümbritseb poolkaarena järveks paisutatud Võhandu jõgi. Sillapää lossi park on üks väheseid hästi korras hoitud täisealiste puude ja põõsastega mõisaparke.[viide?]

Puid ja põõsaid on pargis üle 300 liigi, õppeotstarbel on need Räpina Aianduskooli poolt tähistatud nimesiltidega. Liigirikkus võimaldab pargis üle 60 linnuliigi pesitsemist. Pargis elavad oravad ja siilid, on nähtud tuhkruid, nirke, öökulle, nahkhiiri, saarmaid, kopraid jt.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]