Shing Tung Yau

Allikas: Vikipeedia
Shing-Tung Yau (2004)

Shing Tung Yau (Qiū Chéngtóng; sündinud 4. aprillil 1949 Guangdongis Hiinas) on Hongkongi ja Ameerika Ühendriikide matemaatik, Fieldsi medali kavaler ja Crafoordi auhinna laureaat.

Ta on Harvardi Ülikooli matemaatikaprofessor. Tema peamised uurimisvaldkonnad on diferentsiaalgeomeetria ja topoloogia; erilist tähelepanu on ta osutanud geomeetrilisele analüüsile. Ta tõestas 1976. aastal nn Calabi hüpoteesi[1] (Eugenio Calabi järgi), mida hiljem hakati nimetama Calabi-Yau muutkonnaks (ka Calabi-Yau ruumiks). See teoreem omandas suure tähtsuse mitte ainult puhtas matemaatikas, vaid ka matemaatilises füüsikas; sellest sai stringiteooria lähtealus. Calabi-Yau kompaktifitseerimist kasutades tegi stringiteooriast tõsiseltvõetava pretentendi kõige teooriana. Shing-Tung Yau teine oluline panus matemaatilises füüsikas on positiivse energia teoreemi tõestus üldrelatiivsusteoorias.

Haridus- ja töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1966–1969 õppis ta matemaatikat Hongkongi Hiina Ülikoolis. 1971. aastal sai ta California Ülikoolist Berkeleys doktorikraadi[1]. 1974. aastast sai ta Stanfordi Ülikoolis kaasprofessoriks[1]. 1985. aastal andis MacArthuri fond talle MacArthuri stipendiumi. Alates 1988. aastast töötab ta Harvardi Ülikoolis professorina[1].

Ta on Kaasani ülikooli väljaantava Lobatševski medali rahvusvahelise žürii liige.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Fieldsi medal

Valitud teadusühingute liikmeks[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

  • Shing-Tung Yau, Steve Nadis. The Shape of Inner Space: String Theory and the Geometry of the Universe's Hidden Dimensions. New York: Basic Books. 2010. ISBN 978-0-465-02023-2

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Chiou Chenying oli Hongkongis filosoofiaprofessor.[1]

1990. aastal sai Shing Tung Yau USA kodakondsuse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Shing-Tung Yau. groups.dcs.st-and.ac.uk
  2. Yau (Shing-Tung Yau). casad.cas.cn

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]