Schöppenstedt

Allikas: Vikipeedia
Schöppenstedt

Vapp

Pindala 39,7 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 5653 (31.12.2022)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 52° 8′ N, 10° 47′ E
Valla asend Wolfenbütteli kreisis

Schöppenstedt on väikelinn Saksamaal Alam-Saksi liidumaal Wolfenbütteli kreisis. Linna pindala on 39,65 km². 31. detsembril 2017 elas seal 5559 inimest.

Linn asub Elmi ja Asse mägedest edelas, umbes 17 km Wolfenbüttelist idas ja 21 km Braunschweigist kagus.

2007. aastast on Schöppenstedti jaam idapoolne lõpp-peatus Jerxheimi–Helmstedti raudteeliinil.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asulat Sciphinstete Saksimaa Derlingau piirkonnas, mis paiknes kaubateel Braunschweigist Königspfalz Schöningeni, on esmamainitud 1051. aasta dokumendis. Kirik selles paigas oli tõenäoliselt olemas misjonipiiskopi Hildegrim Châlonsist ametiajal enne 827. aastat; Schöppenstedtist sai hiljem Halberstadti peadiakoni asukoht. Aastatel 1267–1269 omasid ümberkaudseid valdusi Welfidest Braunschweig-Wolfenbütteli hertsogid. 1542. aastal pöördusid elanikud protestantlusse.

Peamine maamärk on Püha Stefanuse kirik koos oma kuulsa viltuse torniga 12. sajandist. Interjöör sisaldab märkimisväärseid kivipiilareid loomade ja inimpeade kujutistega, sealhulgas Odin ja tema kaarnad, hunt Fenrir, Jörmungandr ja puu Yggdrasil (must-valge illustratsioon). Need ehitud piilarid on ehitatud koos kristluse juurutamisega mälestuseks iidse usu jumalatest; kaunistused võivad pärineda Schöppenstedti esimesest dokumenteeritud mainimisest.

Schöppenstedtis on muuseum, mis käsitleb keskaegse petise Till Eulenspiegeliga seotut; Eulenspiegel sündis naabruses Kneitlingenis umbes aastal 1300.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]