Scarpe

Allikas: Vikipeedia
Scarpe
Scarpe Douai juures
Scarpe Douai juures
Scarpe Douai juures
Lähe Pas-de-Calais
Suubub Schelde
Valgla maad Prantsusmaa
Valgla pindala 1322 km²
Pikkus 94 km

Scarpe ([skaʁp]) on jõgi Prantsusmaa põhjaosas Hauts-de-France'i piirkonnas. See on Escaut' (Schelde) vasakpoolne lisajõgi. Jõe lähe on Berles-Monchelis Aubigny-en-Artois' lähedal. See voolab läbi Arras', Douai ja Saint-Amand-les-Eaux'. Jõgi lõpeb Mortagne-du-Nord'is, kus see suubub Scheldesse.

Scarpe'i mägi Kanadas Albertas nimetati jõe järgi.

Laevatatav veetee ja selle söepraamid on ka 19. sajandi kirjaniku Émile Zola romaanides.

Navigatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Scarpe'i jõgi ja ühendavad veeteed (ei näita mittelaevatatavat osa Arras'st läänes)

Jõe muutsid laevatatavaks tammid ja lüüsid rohkem kui u 2/3 selle pikkusest (67 km).

See on jagatud Ülem-Scarpe'iks (Scarpe supérieure, 23 km, 9 lüüsi) Arras'st Courchelettes'i, Kesk-Scarpe'iks läbi Douai, ja Alam-Scarpe'iks (Scarpe inférieure, 36 km, 6 lüüsi) Douaist Escaut'ni. Kesk-Scarpe ei ole enam laevatatav, kuid sellest viib mööda suure võimsusega Dunkerque'i-Schelde kanal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sellel jõel navigeeriti Escaut'st Douaini juba 638. aastal, kuid tähtsasse Arras' linna pääsuks oli vaja välklüüsidega täiustusi, milleni jõuti 1613. aastal. See jäi navigeerimiseks madalaks, erineva laiuse ja pikkusega lüüsidega, kuni seda 1840. aastatel Becquey gabariidiga parandati. Freycineti gabariidi laiendamine viidi lõpule u 1890. aastaks. Täna on Alam-Scarpe Douai ristmikust Saint-Amand-les-Eaux'ni suletud, kuna süvendamine ja uue omaniku ning operaatori leidmine on pooleli.

Jõgi ja selle org olid Esimeses maailmasõjas olulised lahinguväljad. Scarpe'i org on alates 2020. aastast määratud kaitstud Ramsari märgalaks.