Saturn (astroloogia)

Allikas: Vikipeedia
Saturni astroloogiline sümbol

Saturn kuulub koos Jupiteriga tänapäeva Lääne astroloogias ühiskondlike planeetide hulka. Maalt vaadatuna teeb ta sodiaagile ringi peale umbes 29,5 aastaga.

Saturn tähistab astroloogias struktuure, piire ja piiranguid, kannatlikkust, oskust väärtustada aega ja oodata ära oma töö tulemused. Saturni asend inimese sünnikaardis näitab tema kõige aeglasemalt arenevat valdkonda, mis on kogu elu luubi all ning nõuab pidevat ja kannatlikku tööd. Oma põhiomadustelt on ta niisiis Jupiteri vastand.

Saturniga seotud valdkond inimese sünnikaardis näitab, kus tunneme end ebakindlalt ja kammitsetuna, oodates elult pigem piiranguid, raskusi ja takistusi. hirmust midagi valesti teha piirame siin oma tegevusvabadust tugevalt. saturn tähistab ka paindumatut õiglust: me kogeme kannatusi, kui väldime teemasid, millega tegelemist Saturn meilt sünnikaardi järgi nõuab, ja saame tasu, kui teeme nende teemadega kannatlikult tööd.[1]

Nagu Jupitergi, väljendab Saturn isa või vana tarka meest.

Inimkehas valitseb Saturn luustikku, hambaid, nahka.[2]

Saturn on Kaljukitse märgi valitseja ning Veevalaja kaasvalitseja (koos Uraaniga) ning seotud 10. ja 11. astroloogilise majaga.

Mütoloogia

Enne Zeusi oli Kronos (roomlaste Saturnus) kreeklaste kõrgeim, titaanide soost pärinev jumal. Ema Gaia õhutusel kastreeris ta oma isa Uranose, kuna too oli kõik oma lapsed, kes talle ei meeldinud, ema kõhtu tagasi toppinud.

Et tema enda lapsed temaga kunagi sama ei teeks, neelas ta need kohe pärast sündi alla. Tänu ema kavalusele pääses vaid tema noorim poeg Zeus. Tema kastreeriski oma isa Kronose ning pani ta allmaailma kinni. Hiljem ta siiski halastas isale, saatis tolle Õndsate saarele läänepoolses ookeanis. Seal veetis Kronos vana targa valitsejana väärikat vanaduspõlve. Ta hoidis eemale Olümpose jumalate tülidest; tema maailmas käis elu vaikselt ja pikkamööda nagu planeedi Saturn tsükkel taevas.

Kronose mõtisklevale ja rahulikule poolele vastab Saturnus, kes oli algselt itaalia põlluharimise jumal. Lisaks oli ta tark õpetaja, sest tõi inimestele põllumajanduse ja tsivilisatsiooni saavutused. Tema mälestuseks peavad roomlased iga aasta 17. detsembril saturnaalia-nimelisi pidustusi.[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

  • Saturn (astronoomiline käsitlus)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Howard Sasportas "Astrologische Häuser und Aszendenten", Ulm, 1997, lk 357-358
  2. Juhani Nummela "Astrologian käsikirja", Porvoo, 1989, lk 80
  3. Astrowiki.de, Saturn