Sarvabuddha-daakini

Allikas: Vikipeedia

Sarvabuddha-daakini (Narkahajid), ka Naro-daakini (tiibeti na-ro mkha-spyod-ma), on raevukas naisjumalus Tiibeti tantristlikus panteonis.

Enamasti kujutatakse teda alasti. Ainuke kate, mis sümboolselt Sarvabuddha-daakini alastust ja ilu varjab, on tal kaelas olev inimkolpadest kee.

Sarvabuddha-daakini on äärmiselt vajalik daakini Chödi praktiseerijate jaoks, kes korraldavad surnuaedades ja matmispaikades meditatsioonipraktikat tema juhendamisel. Sadhanamalas on kirjas, et Sarvabuddha-daakini on Vadžra-joogini emanatsioon ja tema käsitlus antud vormis sarnaneb kirjeldusega hindu jumalusest Chinnamastast. Sellisena ilmuva Sarvabuddha-daakiniga (Vadžra-jooginiga) on alati kaasas ka kaks daakinist kaaslast, keda kutsutakse nimedega Vadžra Vairocani ja Vadžra Varnani.

Sarvabuddha-daakini on üks Vadžra-joogini manifestatsioonidest. Vadžra-nuga, mida Sarvabuddha-daakini peos hoiab, on puhas versioon lihuniku noast, mida kasutavad Lhasa moslemitest loomaveristajad. Sama nuga kasutatakse ka laipade tükeldamiseks Tiibetis, kus surnuid söödetakse raisakotkastele. Sarvabuddha-daakini käes on see kui vahend, mis lõikab läbi meie seotuse sansaaraga.