Santa Maria Maggiore basiilika

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kirikust Roomas; Bergamo kiriku kohta vaata artiklit Santa Maria Maggiore (Bergamo)

Santa Maria Maggiore basiilika fassaad (2013)
Santa Maria Maggiore Giovanni Paolo Pannini maalil aastast 1744

Santa Maria Maggiore basiilika (itaalia Basilica di S.Maria Maggiore) on neitsi Maarjale pühitsetud varakristlik kirik Itaalias Roomas[1]. See on Rooma peakirik ja üks neljast neitsi Maarjale pühitsetud pühakojast Roomas.

Kiriku ehituslugu algab sellest, et paavst Liberiusele ilmus neitsi Maarja, kes ütles: "Homme, seal kohas, kus sajab lund, sinna ehita mulle kirik." Järgmisel päeval, 5. augustil 356 tuli Roomas Esquilinuse künkal lumi maha ja paavst palus ehitada sinna jumalaema auks kiriku. Selle päeva mälestuseks puistavad koguduse liikmed iga aasta 5. augustil kiriku üle valgete lilleõitega.

Aastal 440 alustas paavst Sixtus III kiriku rekonstrueerimist. Ka järgmistel sajanditel ehitati kirikut palju ümber. Näiteks aastal 1377 ehitati kirikule 75-meetrine romaani stiilis kellatorn, mida loetakse Rooma kõrgeimaks.

Tänapäevase ilme sai basiilika 1740. aastatel.

Lisaks kõrgele kellatornile on Santa Maria Maggiore basiilikale iseloomulik viie võlviga sammaskoda, mis on eraldatud pilastritega ja kaunistatud sammastega. Sambad on valmistatud esterelliidist. Kiriku kesklöövil on iseloomulik akenderida ja selle ülaosas on säilinud kiriku rajamisel valminud mosaiigid, millel on kujutatud 36 stseeni vanast testamendist.

Kirikus on kolm kabelit: Sixtuse kabel, Sforza kabel ja Borghese kabel, kus asub Salus Populi Romani nime all tuntud Jumalaema ikoon.

Basiilikasse on maetud:

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ecco gli immobili vaticani esenti dalle imposte italiane". Il Sole 24 Ore. 1. aprill 2015. Vaadatud 4. oktoobril 2015.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]