Sankt Barbara im Mürztal

Allikas: Vikipeedia
Sankt Barbara im Mürztal

Vapp

Pindala 112 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 6583 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 35′ N, 15° 30′ E
Asend Bruck-Mürzzuschlagi ringkonnas
Sankt Barbara im Mürztal (Austria)
Sankt Barbara im Mürztal

Sankt Barbara im Mürztal on 2015. aastast turulinn (Marktgemeinde) Austrias Steiermargi liidumaal Bruck-Mürzzuschlagi ringkonnas. Steiermargi omavalitsuse struktuurireformi raames moodustati 1. jaanuaril 2015 asutatud omavalitsusüksus iseseisvate omavalitsuste ühinemisel:

Antud juhul ei kasutatud uue nimena suurema valla nime, vaid ainult ringkonna nime "Mürztal". Uus vald nimetati kaevurite kaitsepühaku Püha Barbara järgi. Püha Barbarale pühitsetud kirik ehitati 1986. aastal Mitterdorfi ringkonda.

Kõrgeim punkt vallas on Hohe Veitschi mäestik (1981 m), mis moodustab samaaegselt valla loodusliku piiri läänes ja loodes. Läänes asub Pretalsattel (1069 m), mis pakub ühendusteed Stübmingi oruga, Turnauga ja Aflenzi nõoga.

Idas ja kagus külgneb vallaga Fischbachi Alpide mäestik.

Majandus ja vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Pilgerkreuz am Veitscher Ölberg: Veitschi kihelkonnakiriku juurest viib metsarada Veitschi õlimäe Palverännuristini. Rist ehitati 2004. aastal ja on 40,6 m kõrge (sees saab liikuda 27 m kõrgusele), kui maailma suurim omataoline.
  • Holzknecht-Ball: Holzknechti balli, mida peetakse igal aastal esimesel reedel pärast 6. jaanuari (kolmkuningapäev), korraldab Trachtenvereini selts D’Rauschkogler z’Veitsch. Lisaks Oberlandleri ballile Grazis või Schützenballile Grundlsees on see üks vähestest Steiermargi traditsioonilistest kostüümiballidest Auftanzi (populaarne polonees) etendustega. Traditsioonilistest rahvatantsudest harrastavad paljud külastajad õhtu jooksul sageli Veitscher Masurit (kohalikud nimetavad seda "Veitscher Ochsi galopp").
  • Veitscher Grenzstaffellauf, üks Austria raskemaid alpimaratone, peetakse alates 1986. aastast igal aastal juuni viimasel laupäeval. See viib üle 54 km ja 2200 m kõrgusel, siseujulast piki omavalitsuse piire üle Hohe Veitschi kõrgplatoo ja tagasi alguspunkti. Tippjooksjatel kulub selle distantsi läbimiseks vaid 4,5 tundi. Raja võib läbida ka kolmeliikmeline võistkond (lõikudena 16,5/16,0/21,5 km). Seal on võiduajad veidi alla 4 tunni. 2013. aastal peeti seal Austria mägimaratoni meistrivõistlused.
  • Mürztaler Landtage: Mürzi oru suurim mitmepäevane põllumajandusmess on toimunud Mürztalis Wartbergis alates 2009. aastast. Lisaks põllumajandussektori tehnikanäitustele ja messidele pakutakse külastajatele laia valikut lõbustusvõimalusi ja erineva žanri kontserte.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Linn asub lõunaraudtee ääres, seal on 2 ÖBB rongijaama ("Mitterdorf - Veitsch" või "Wartberg im Mürztal") ja sinna pääseb Semmering Schnellstraßelt S6 (Mitterdorfi maantee väljapääs). Linna pääseb ka mööda maanteed L102 (Veitscherstraße) Turnaust või mööda L118 (Semmering Begleitstraße) Kindbergist ja Krieglachist.

18. juulist 2016 sõidab Mürztali transpordifirma buss Kapfenbergist ja ühendab omavahel kõik 3 ringkonda:

Marsruut 85 (Pretal-) Groß-Veitsch - (Dorf-Veitsch-) Niederaigen - Mitterdorf im Mürztal - Wartberg im Mürztal station.

Tööstus[muuda | muuda lähteteksti]

Kaevandamisel (magnesiit 1881. aastast), sulatusahjude tulekindlate toodete tootmisel, terase tootmisel ja töötlemisel on pikad traditsioonid ja need on selles piirkonnas olulised ka tänapäeval:

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Muusikakeskkool "Musium" Mitterdorf
  • Kutsekõrgkool kaupmeeste/logistikute ekspedeerimiseks

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Helmut Brenner (* 1957), rahvusvaheline muusikateadlane, ajaloolane ja ülikooli õppejõud
  • Carl Gustav Heraeus (1671-1725), Viini keiserliku õukonna antikvaar, ettevõtja, õpetlane ja kirjanik
  • Karl Skala (1924-2006), luuletaja
  • Günter Singer (* 1967), Austria-Ameerika filmirežissöör, sõjaväe eratöövõtja, maailmameister kikkpoksija

Viited[muuda | muuda lähteteksti]