Sangay Ngedup

Allikas: Vikipeedia
Sangay Ngedup (2005)

Sangay Ngedup (sündinud 1953 Punakha ringkonnas Nobgangi külas) on Bhutani põllumajandusminister. Lyonpo.

Sangay Ngedup oli peres teine poeg ning tal oli kaks venda ja viis õde. Neli tema õde on Bhutani kuningannad.

Ta on lõpetanud Indias Kalimpongis kooli Dr Graham's Homes ja New Delhis St Stephen's College'i.

1976. aastal astus ta Bhutani välisteenistusse ja käis diplomaatiakursustel Austraalias ja New Delhis.

1977. aastal töötas ta Bhutani alalises esinduses ÜRO juures ning hiljem teise ja esimese sekretärina Bhutani kuninglikus saatkonnas New Delhis. Aastatel 1986–1989 oli Sangay Ngedup suursaadik Kuveidis.

1989. aastal sai temast kaubandus- ja tööstusdirektor ning aprillis 1991 Plaanikomisjoni kaassekretär. 1992. aastal sai ta tervishoiu peadirektoriks.

1998. aastast oli ta tervishoiu- ja haridusminister, 2003. aastast on ta põllumajandusminister. 9. juulist 1999 kuni 20. juulini 2000 ja 5. septembrist 2005 kuni 7. septembrini 2006 oli ta Bhutani peaminister.

Rahvusvahelised tervishoiuorganisatsioonid on tunnustanud tema tegevust riigi tervishoiusüsteemi arendamisel. Aastatel 1996–1999 oli ta Maailma Terviseorganisatsiooni täitevkomitee esimees. Ta on kuulunud GAVI (Ülemaailmne Vaktsiinide ja Vaktsineerimise Liit) direktorite nõukogusse.

Ta on palju mööda Bhutani ringi sõitnud, julgustades kaugete piirkondade meedikuid. Ta on püüdnud teha arstiabi kättesaadavaks kõigile Bhutani elanikele. See tegevus on teinud ta Bhutanis populaarseks.

2002. aastal sooritas ta koos veel kuue inimesega tervisematka "Liigu terviseks" Trashigangist Thimphusse. See oli 560 km pikkune jalgsimatk. Ta kavandas selle ise vahendina rahakogumiseks Bhutani Tervisefondi (Bhutan Health Trust Fund), mille eesmärk on tasuta esmatasandi arstiabi rahastamine.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Kuningas Jigme Singye Wangchuck andis Sangay Ngedupile 24. augustil 1987 punase kabney (dasho tiitli) ja 1. jaanuaril 1998 oranži kabney (lyonpo tiitli).

Ta on saanud Maailma Terviseorganisatsiooni auhinna "Tubakas ja tervis" ja Sasakawa auhinna saavutuste eest Bhutani esmatasandi arstiabi parandamisel.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Sangay Ngedup on abielus ja tal on neli last.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]