Samuel Richardson

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kirjanikust; teiste samanimeliste kohta vaata artiklit Samuel Richardson (täpsustus).

Samuel Richardson Joseph Highmore maalil.

Samuel Richardson (19. august 16894. juuli 1761) oli inglise kirjanik ja trükkal. Teda mäletatakse tänapäeval kolme kiriromaani järgi: "Pamela ehk Hüvitatud voorus" (1740), "Clarissa" (1748) ja "Sir Charles Grandisoni ajalugu" (1753).

Richardsonil sündis esimesest abielust viis poega ja tütar, kuid kõik nad surid mõneaastaste vahedega. Pärast oma abikaasa surma abiellus ta hiljem uuesti ja kolis uude kohta elama. Teisest abielust oli tal viis tütart ja üks poeg ning täiskasvanuikka jõudis neist neli tütart. Seega ei olnud tal kedagi, kes võtaks üle tema trükiäri.

51-aastaselt kirjutas Richardson oma esimese romaani, mille ilmumine muutis ta kohe üheks oma aja populaarsemaks ja austatumaks kirjanikuks.

Ta tundis mitmeid 18. sajandi juhtivaaid figuure, sealhulgas Samuel Johnsonit ja Sarah Fieldingut. Londoni kirjanike seltskonnas oli ta rivaaliks Henry Fielding. Mõlemad vastasid[küsitav] üksteise kirja stiilidele enda romaanides.

Tema romaan "Pamela" oli pandud nimekirja "Index Librorum Prohibitorum", mis sisaldas katoliiklastele lugemiseks keelatud raamatuid.