Saksimaa riigipeade loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Saksimaa riigipeade loend loetleb Saksimaa riigipead ja Meißeni markkrahvkonna loetleb nende riikide iseseisvusperioodidel.

Alates Kuni Nimi Eluaastad
Hertsogid
- Liudolfingeri dünastia -
880 912, 30. november Otto (....–912)
912, 30. november 936, 2. juuli Heinrich I (875936)
936, 2. juuli 961 Otto Suur (912973)
- Billungeri dünastia -
961 973, 27. märts Hermann (....–973)
973, 27. märts 1011, 7. veebruar Bernhard I (....–1011)
1011, 7. veebruar 1059, 29. juuni Bernhard II (....–1059)
1059, 29. juuni 1072, 28. märts Ordulf (....–1072)
1072, 28. märts 1106, 23. august Magnus (....–1106)
- Supplingenburgi dünastia -
1106, 24. august 1137, 4. detsember Lothar (10751137)
- Welfi dünastia -
1137, 8. detsember 1139, 20. oktoober Heinrich (11081139)
- Askaania dünastia -
1142 1180, jaanuar Heinrich Lõvi (11291195)
- Askaania dünastia, Saksi-Wittenbergi liin -
1180 1212, 9. veebruar Bernhard III (11401212)
1212, 9. veebruar 1261, 8. november Albrecht I (....–1261)
1260 1298, 25. august Albrecht II (....–1298)
1298, 25. august 1356, 11. märts Rudolf I (....–1356)
Kuurvürstid
- Askaania dünastia, Saksi-Wittenbergi liin -
1356, 11. märts 1370, 6. detsember Rudolf II (....–1370)
1370, 6. detsember 1388, 15. mai Wenzel (....–1388)
1388, 15. mai 1419, 9. juuni Rudolf III (....–1419)
1419, 9. juuni 1422, 27. november Albrecht III (....–1422)
- Wettini dünastia -
1423, 6. jaanuar 1428, 4. jaanuar Friedrich I Streitbare (13701428)
1428, 4. jaanuar 1464, 7. september Friedrich II Sanftmütige (14121464)
1464, 7. september 1486, 26. august Ernst (14411486)
- Wettini dünastia, Ernsti liin -
1486, 26. august 1525, 5. mai Friedrich III Tark (14631525)
1525, 5. mai 1532, 16. august Johann Beständige (14681532)
1532, 16. august 1547, 19. mai Johann Friedrich I (15031554)
Hertsogid
- Wettini dünastia, Alberti liin -
1464, 7. september 1500, 12. september Albrecht III Beherzte (13701428)
1500, 12. september 1539, 17. aprill Georg Bärtige (14711539)
1539, 17. aprill 1541, 18. august Heinrich Fromme (14731541)
1541, 18. august 1547, 4. juuni Moritz (15211553)
Kuurvürstid
- Wettini dünastia, Alberti liin -
1547, 4. juuni 1553, 11. juuli Moritz (15211553)
1532, 11. juuli 1586, 12. veebruar August (15261586)
1586, 12. veebruar 1591, 25. september Chtistian I (15601591)
1591, 25. september 1611, 23. juuli Chtistian II (15831611)
1611, 23. juuli 1656, 18. oktoober Johann Georg I (15851656)
1656, 18. oktoober 1680, 1. september Johann Georg II (16131680)
1680, 1. september 1691, 22. september Johann Georg III (16471691)
1691, 22. september 1694, 27. aprill Johann Georg IV (16681694)
1694, 27. aprill 1733, 1. veebruar Friedrich August I Starke (16701733)
1733, 1. veebruar 1763, 5. oktoober Friedrich August II (16961763)
1763, 5. oktoober 1763, 17. detsember Friedrich Christian (17221763)
Regent
- Wettini dünastia, Alberti liin -
1763, 17. detsember 1768, 15. september Xaver (17301806)
Kuurvürst
- Wettini dünastia, Alberti liin -
1763, 17. detsember 1806, 11. detsember Friedrich August IV (17501827)
Kuningad
- Wettini dünastia, Alberti liin -
1806, 11. detsember 1827, 5. mai Friedrich August I (17501827)
1827, 5. mai 1836, 6. juuni Anton (17551836)
1836, 6. juuni 1854, 9. august Friedrich August II (17971854)
1854, 9. august 1873, 29. oktoober Johann (18011873)
1873, 29. oktoober 1902, 19. juuni Albert (18281902)
1902, 19. juuni 1904, 15. oktoober Georg (18321904)
1904, 15. oktoober 1918, 13. november Friedrich August III (18651932)

Meißeni markkrahvid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi Eluaastad
Markkrahvid
- Wettini dünastia -