Mine sisu juurde

Saksamaa kaitseministrite loend

Allikas: Vikipeedia
Enne 1919. aastat ametis olnud Preisimaa sõjaministrite kohta vaata artiklit Sõjaministeerium (Preisimaa).
Liidukaitseminister
Bundesminister der Verteidigung
Praegu ametis
Boris Pistorius
alates 17. jaanuarist 2023
Liidukaitseministeerium
Ametisse nimetamiseks esitaja Liidukantsler
Ametisse nimetaja President
Moodustatud 13. veebruar 1919
Esimene täitja Gustav Noske
Veebileht bmvg.de

Liidukaitseminister (saksa keeles Bundesminister der Verteidigung) on Saksamaa kaitseministeeriumi juht ja valitsuse liige.

Juhtimine[muuda | muuda lähteteksti]

Põhiseaduse artikli 65a järgi on kaitseminister rahuajal kaitsejõudude ülemjuhataja.[1] Kaitseseisukorra ajal on kaitsejõudude ülemjuhataja liidukantsler.[2] Kaitsejõudude kõrgeim sõjaväeline ametikoht on Bundeswehri peainspektor.

Alates 17. jaanuarist 2023 on Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius.

Loend[muuda | muuda lähteteksti]

Preisimaa, Baieri, Saksi ja Württembergi sõjaministeerium kaotati 1919. aastal ja nende asemele asutati Saksamaa ühine kaitseministeerium, esimene selline Saksamaa ajaloos.

"Weimari vabariigi" kaitseminister (1919–1933)[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Erakond
Gustav Noske 13. veebruar 1919 22. märts 1920 SPD
Otto Geßler 27. märts 1920 19. jaanuar 1928 DDP
Wilhelm Groener 20. jaanuar 1928 30. mai 1932
Kurt von Schleicher 1. juuni 1932 28. jaanuar 1933

Saksa Riigi kaitseminister (1933–1935)[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Erakond
Werner von Blomberg 30. jaanuar 1933 23. juuni 1935

Saksa Riigi sõjaminister (1935–1938)[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Erakond
Werner von Blomberg 23. juuni 1935 4. veebruar 1938

Saksa Demokraatliku Vabariigi riigikaitseminister (1956–1990)[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Erakond
Willi Stoph 1. märts 1956 14. juuli 1960 SED
Heinz Hoffmann 14. juuli 1960 2. detsember 1985 SED
Heinz Keßler 3. detsember 1985 18. november 1989 SED
Theodor Hoffmann 18. november 1989 12. aprill 1990 SED
Rainer Eppelmann 12. aprill 1990 2. oktoober 1990 DA

Saksamaa Liitvabariigi liidukaitseminister (1955–)[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Erakond
Liidukaitsenõukogu minister
Heinrich Krone 13. juuli 1964 1. detsember 1966 CDU
Kaitseasjade liiduminister
Theodor Blank 7. juuni 1955 16. oktoober 1956 CDU
Franz Josef Strauß 16. oktoober 1956 29. detsember 1961 CSU
Liidukaitseminister
Franz Josef Strauß 30. detsember 1961 9. jaanuar 1963 CSU
Kai-Uwe von Hassel 9. jaanuar 1963 1. detsember 1966 CDU
Gerhard Schröder 1. detsember 1966 21. oktoober 1969 CDU
Helmut Schmidt 22. oktoober 1969 7. juuli 1972 SPD
Georg Leber 7. juuli 1972 16. veebruar 1978 SPD
Hans Apel 17. veebruar 1978 1. oktoober 1982 SPD
Manfred Wörner 4. oktoober 1982 18. mai 1988 CDU
Rupert Scholz 18. mai 1988 21. aprill 1989 CDU
Gerhard Stoltenberg 21. aprill 1989 31. märts 1992 CDU
Volker Rühe 1. aprill 1992 26. oktoober 1998 CDU
Rudolf Scharping 27. oktoober 1998 19. juuli 2002 SPD
Peter Struck 19. juuli 2002 22. november 2005 SPD
Franz Josef Jung 22. november 2005 28. oktoober 2009 CDU
Karl-Theodor zu Guttenberg 28. oktoober 2009 3. märts 2011 CSU
Thomas de Maizière 3. märts 2011 17. detsember 2013 CDU
Ursula von der Leyen 17. detsember 2013 17. juuli 2019 CDU
Annegret Kramp-Karrenbauer 17. juuli 2019 8. detsember 2021 CDU
Christine Lambrecht 8. detsember 2021 16. jaanuar 2023 SPD
Boris Pistorius 17. jaanuar 2023 SPD

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Art 65a Basic Law". Gesetze-im-internet.de. Vaadatud 9. juunil 2013.
  2. "Art 115b Basic Law". Gesetze-im-internet.de. Vaadatud 9. juunil 2013.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]