Saarde valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Saarde valla lipp

Saarde valla lipp on Eesti haldusüksuse Saarde valla lipp.

2017. aastal ühinesid Saarde vald ja Surju vald ning ühendvalla lipuna jäi kasutusele 1996. aastast pärinev Surju valla lipp.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Saarde valla lipp heisatakse:

  1. alaliselt vallavalitsuse hoonel.
  2. volikogu ja vallavalitsuse poolt korraldatavatel üritustel, tseremooniatel ja ametlikel vastuvõttudel.
  3. võib heisata valla lipuplatsil Kilingi-Nõmmes, hoonetel ja elamutel.
  4. valla lipu heiskamisel koos Eesti lipu või mõne teise riigi lipuga asub valla lipp lippude poolt vaadates vasakul ning valla lipu heiskamisel koos maakonna või muu lipuga asub valla lipp lippude poolt vaadates vasakul.
  5. valla lipp heisatakse hoone peasissekäigu juurde või mujale selleks sobivasse kohta koos lipuvardaga või lipumasti. Seinalipu varda pikkus on ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest.
  6. valla lipp tuleb heisata lipuplatsil Kilingi–Nõmmes ja valla allasutustes valla aastapäeval ja teistel pidulikel sündmustel.
  7. leina tähistamiseks heisatakse valla lipp leinalipuna. Neil juhtudel kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad kuni lipukanga alumise servani, leinalipp heisatakse poolde lipumasti.

Lippu võib kasutada:

  1. valla kaunistamisel ja ruumides laualipuna. Kui valla lipp on vähendatud mõõdus (laualipuna), peab selle kujutis, värvilahendus ning mõõdusuhted vastama täpselt kirjeldusele.
  2. rahvusvahelistel, vabariiklikel ja regionaalsetel üritustel võivad lippu kasutada Saarde valla delegatsioonid või valda esindavad kollektiivid.
  3. vallavolikogu, vallavalitsus ja valla asutused dokumendiblankettide, trükiste, embleemide, meenete ja siltide kujunduselemendina ning vallavolikogu liikmed ja vallavalitsuse liikmed oma visiitkaartidel.
  4. valla lipu kujutise kasutamist kommertseesmärkidel reguleeritakse vallavalitsuse poolt antava loaga. Luba antakse ja selle eest makstava tasu suurus määratakse igal üksikul juhul selleks esitatud kirjaliku avalduse alusel.

Kasutamiskõlmbmatuks muutunud lipp kuulub sündsal viisil hävitamisele. Valla lipu loata või ebastandardsel kujul kasutamise eest kannavad süüdlased vastutust vastavalt Eesti Vabariigi Haldusõigusrikkumiste seadustikule. Kontrolli valla lipu kasutamise üle teostab vallavalitsus.

Lipu ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Saarde valla lipp 1994–2005[muuda | muuda lähteteksti]

Saarde valla lipp 1994–2005

Valla lipuks oli ruudukujuline vapilipp, mis oli kinnitatud 31. märtsil 1994. Kollasel kangal kolm rohelist saarepuu liitlehte, ühendatud harkristina. Saateks neli punast palgina asetatud sõõri.

Kollane tähistas õnne ja heaolu ning kollane (kuld) on ka Pärnumaa vapivärvus. Saarelehed märkisid valla metsarohkust ning osutasid kaudselt ka Saarde nimele. Punased sõõrid sümboliseerisid valla rikkalikke marjamaid.

Kandelipu suurus oli 105x105 cm.

16. oktoobril 2005 ühinesid Saarde ja Tali vald ning Kilingi-Nõmme linn ühtseks omavalitsusüksuseks Saarde vallaks ning kasutusele võeti uus lipp.

Sümboolikakonkurss[muuda | muuda lähteteksti]

Saarde valla uue sümboolika leidmiseks korraldas Saarde vald konkursi, kuhu sai esitada töid 10. märtsini 2006. Sümboolikakomisjon kutsus osalema kolme kohaliku kooli vanemate klasside õpilasi. Konkursi eesmärk oli kolme omavalitsuse liitumisel tekkinud uue valla sümboolika väljatöötamine, preemia ootas iga kooli kolme parimat kavandit.

Saarde valla lipu põhjaks jääb endine Kilingi-Nõmme lipp (sinine ja kollane), millele sooviti lisada vapp.

Saarde vallavolikogu sümboolikakomisjoni esimees oli Tihemetsa põhikooli õpetaja Aita Matson.

Lipp 2006–2018[muuda | muuda lähteteksti]

Saarde valla lipp

Valla lipp kinnitati Saarde vallavolikogu poolt 2. augustil 2006.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Saarde valla lipuks on riskülikukujuline kangas, mis on jagatud kuueks horisontaallaiuks. Vaheldumisi sinised ja kollased laiud ning ülemiseks laiuks on sinine.

Lipu külgede suhe on 7:11.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Sinine värv sümboliseerib pilvitut taevast, tõde ja lootust. Kollane värv tähistab väärikust, õnne ja heaolu.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]