SPARK Makerlab MTÜ

Allikas: Vikipeedia
SPARK Makerlab
Asutatud 20.07.2016
Asutajad Rein Lemberpuu, Aleksander Tõnnisson, Tarvo Metspalu, Uku Püttsepp, Martin Meisalu
Tüüp avalik töökoda, makerspace
Asukoht Narva mnt 3, Tartu
Tegevuspiirkond Tartu

SPARK Makerlab oli Tartus tegutsenud reaalteadusi ja looverialasid populariseeriv töö- ja õppekoda. Asutuse juriidiline tegutsemisvorm oli MTÜ.

Narva mnt. 9 maja asunud ruumides pakuti linnarahvale hästivarustatud töökoja kasutamise teenust, korraldati koosloomeüritusi, ehitati teenuse korras prototüüpe ning muuseumieksponaate ja korraldati töötubasid. Töötubasid pakuti ka Tartu piirkonna koolinoortele ning firmaüritustele üle Eesti.

SPARK Makerlab oli maailmas levinud avatud töökodade kultuuri (makerspace'id) kehastus Tartus. MTÜ asutati 20.07.2016 ning see lõpetas tegevuse 31.03.2023. Töökoda lõpetas sisulise tegevuse 2021.

Organisatsiooni ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

SPARK Makerlab MTÜ asutasid idufirmaettevõtja Rein Lemberpuu, Aleksander Tõnnisson, Tarvo Metspalu, Uku Püttsepp ning Martin Meisalu. Igapäevaselt juhtisid asutust Metspalu ja Püttsepp.

Kui Tallinnas oli makerspace olemas, siis SPARK Makerlabi loomise hetkel Tartus selline asutus puudus. Ruumide ja vabatahtlike kogukonna loomist alustati 2016. aasta suvel, MTÜ registreeriti 20. juulil ning ametlik avamine toimus 2017. aasta märtsi lõpus.

Töökoda asus 150 ruutmeetrisel põrandapinnal. Ruumides oli ka vabatahtlike ehitatud 35 ruutmeetrine poolkorrus. Ühiskasutuseks mõeldud tööriistad saadi annetuste ja sponsorlepingute kaudu.

Makerlabis oli hästivrustatud puutöötuba, metallituba, elektroonika-ala, värvimistuba, töötubade saal, suure töö-alaga laserlõikusmasin, 3D printerid, nahaõmblusmasinad ja palju muud. SPARK Makerlab rajati koos SPARK Hub'i loomisega Narva mnt. 9 ruumidesse. Allolevad pildid kujutavad SPARK Makerlabi ruume enne sisustuse ehitamist.

Eesmärk ja missioon[muuda | muuda lähteteksti]

Kersti Kaljulaid Makerlabis

SPARK Makerlab MTÜ missioon oli julgustada mitmekesist kogukonda põlvkondadeüleselt suhtlema, ühiselt looma, eksima, vigadest õppima ning oma oskusi teistele edasi andma.

Organisatsiooni peamine eesmärk oli lisaks missiooni järgimisele kasvatada inimeste insenertehnilist, loomingulist ja ettevõtlikku mõttelaadi.

Lisaks soositi liikmete ettevõtlikke algatusi. SPARK Makerlabi ruumides tegutsesid mitmed iduettevõtted, nende hulgas SprayPrinter, Degritter, Haluvalgus jt.

Pildigalerii Spark Makerlabi projektidest ja töökojast[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade puidutööde toale. Uks avaneb suurde töötubade ruumi.

Pilte Spark Makerlabi töökoja tuumidest

Töötoad ja huviringid (Inseneeriakool)[muuda | muuda lähteteksti]

Makerlab pakkus koolinoortele riikliku õppekavaga seotud reaalteadustega seotud töötubasid ja huviringe. Neis pandi rõhku käelise osavuse arenamisele ja iseseisvale mõtlemisele. Töötubade korraldusmeeskonda kuulusid "Rakett 69" ja Tartu Ülikooli teadusteatri kogemusega juhendajad. Töötubasid müüdi Tartu piirkonna koolidele või siis käidi neid SPARK Makerlabi ruumides tegemas.

Projektid[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Vaim Laulupeol

SPARK Makerlab osales mitmes projektis, millest suurim oli 2017. aasta laulupeo kuju "Tartu Vaim" ehitamine. Kuju koos suure ekraaniga figureeris laulupeo rongkäigu eesotsas.[1] Makerlab lõi ka Ajaloomuuseumi näituse "Laste Vabariik" eksponaadi "Pere eelarve mäng".[2] Lisaks ehitas Makerlab Kiek in de Kökis toimunud näitusele "Puhas vesi. Tallinna veevarustuse lugu" veepuhastusseadme.[3]

SPARK Makerlabi meeskonna loodud on ka Maria Metsalu etenduse "Mademoiselle X" lavakujunduse butafooria.

Ka Robolahingutest tuntud "Musi" on valminud Makerlabi töötajate kätetööna.[4]

Ühes suvelaagris ehitati nädala jooksul kuus "Optimist" klassi purjekat, millega käidi Anne kanalis purjetamas.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Parima uue algatuse eest teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel[5];
  2. NULA inkubaatori starditoetus[6];
  3. Tartumaa aasta MTÜ nominent 2017. aastal[7].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tartu Vaim laulupeol". Tartu linna uudised. 03.07.2017.
  2. "Laste Vabariik".
  3. "Veepuhastusseade".
  4. Helen Pentsa (29.09.2017). "Tartus pidasid robotid omavahel tulist võitlust". Õhtuleht.
  5. "Eesti teaduse populariseerimise elutööpreemia pälvis Ene Ergma". 22.11.2017.
  6. Martin Laidla (14.12.2018). "NULA inkubaatori €25 000 starditoetuse said Seniorship, SPARK Makerlab ja Tugitakso".
  7. "2017. aasta parim Tartumaa mittetulundusühendus on Johannes Mihkelsoni Keskus". Tartu linna uudised.