Runde

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Runde saar)
 See artikkel räägib Norra saarest; jõe kohta Zimbabwes vaata artiklit Runde jõgi; kuivanud jõe kohta Hollandis vaata artiklit Runde jõgi (Holland).

Runde saar

Runde on saar Norras Møre og Romsdali maakonnas, 67 km Ålesundist edelas.

Runde on 4 km pikk ja 3,5 km lai. Selle pindala on 6,2 km². Saar ulatub merepinnast 332 m kõrgusele.

Runde on Runde silla abil ühendatud temast lõuna pool asuva Remøyaga.

Saarel on Norra tuntuim merelindude koloonia. Seal elab ligi 200 liiki rohkem kui poolest miljonist merelinnuliigist. Peamine vaatamisväärsus on suur lunnide (põhjalunnide) koloonia, kuid seal on ka jää-tormilinde, suulasid (Morus bassanus), krüüsleid, alke, samuti suuränne ning vähem rabapistrikke.

Saarel elab umbes 150 elanikku. Tegelda saab sukeldumisega ja pakutakse kalareise.

Akerendami laevahukk[muuda | muuda lähteteksti]

Hollandis äsja ehitatud laev Akerendam jäi 1725 Põhjamerel tormi kätte ja kanti põhja suunas. See oli kaubalaev, mis oli teel Bataaviasse, ning täis kuld- ja hõbemünte, mille eest sooviti Indoneesias kaupu osta. 19. jaanuaril läks ta Runde põhjakaldal põhja. Kõik laeval olnud kakssada inimest hukkusid.

1972. aastal avastasid Akerendami vraki sukeldujad Bengt Olof Gustafsson ja Stefan Persson Rootsist ning Eystein Krohn-Dale Norrast. Järgmisel aastal korraldati päästeekspeditsioon. Laevast oli vähe järele jäänud, aga mere põhjast toodi üles üle 500 kg kulda ja hõbedat, kokku 57 tuhat münti, neist 6600 kullast. Viimased olid peamiselt 1724 Utrechtis münditud kuldtukatid, mida varem oli teada üksnes peotäis. Kõik mündid olid niisuguse kvaliteediga, nagu oleksid nad täiesti kasutamata. Leidjad said varandusest endale kaks kolmandikku, Norra riik sai veerandi ja Holland 7%. Utrechti kuldtukatite hind oli umbes 750–1000 USA dollarit tükk.

Pärast seda juhtumit võeti Norras vastu seadus, mis kõik rohkem kui 100 aasta vanused laevavrakid automaatselt kaitse alla võtab.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]