Runaway (Bon Jovi laul)

Allikas: Vikipeedia

"Runaway" on Ameerika rokkansambli Bon Jovi singel. See salvestati demona aastal 1981 stuudios Power Station.

Power Station demode ajal oli kollektiiv tuntud nimega John Bongiovi & the Rest. Ühel õhtul pärast kontserti tegi Richie Sambora Bon Jovile ettepaneku, et ta võiks olla bändi kitarrist. Bon Jovi ei arvanud sellest esialgu midagi, kuid ütles Samborale, et ta tutvuks bändi loominguga ja tuleks bändiproovi. Sambora jõudis varakult proovi ja oli materjaliga kursis. See avaldas Bon Jovile muljet ning Samborast sai bändi põhikitarrist. Nii moodustati ansambel Bon Jovi.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

1983. aastal raadiole avaldatud loo salvestasid aastal 1982[1] Jon Bon Jovi ja stuudiomuusikud ansamblist The All Star Review. Viimasesse kuulusid bassist Hugh McDonald (kes liitus hiljem Bon Joviga mitteametliku liikmena aastal 1995), kitarrist Tim Pierce, trummar Frankie LaRocka ja klahvpillimängija Roy Bittan. Klahvpillide sissejuhatuse (intro) kirjutas Mick Seeley, kes kuulus tollal ansamblisse John Bongiovi and the Wild Ones ning hiljem muusikakollektiivi Southside Johnny & The Asbury Jukes. Loo taustavokaale esitasid Mick Selley ja David Grahmme.

1983. aastal korraldas kohalik raadiojaam WAPP 103.5FM "The Apple" koos ülikooliga St. John's University konkursi parima lepinguta bändi leidmiseks. Lugu "Runaway" võitis konkursi ning sellest sai 1983. aasta suvel raadiohitt.

Laulust "Runaway" sai bändi omanimelise debüütalbumi esimene singel. Lugu jõudis 1984. aasta alguses edetabeli Billboard Hot 100 esi-40 hulka, maandudes 39. kohale. Sellest sai bändi esimene hitt, mis pääses USA edetabelites 40 parema hulka.[2]

Loost ilmus 2008. aasta juulis klubiversioon[3], mille autorid on DJ Freddy Retro ja Jim Davis Jr.[4]

Live-esitused[muuda | muuda lähteteksti]

Laulu viimase aja live-esitustel on Jon Bon Jovi loo lõpuosas kõrgetel nootidel laulmise asemel mänginud lühikese kitarrisoolo.

Pärast seda, kui bänd saavutas 1980ndate keskpaigas ülemaailmse kuulsuse, ei mänginud nad kontsertidel enam kuulsusele eelnenud albumite materjali, vaid tuntumaid ja populaarsemaid uuemaid lugusid, kuid "Runaway" on laul, mille üle on nad endiselt uhked. See on ainuke lugu bändi kahelt esimeselt albumilt, mida nad on esitanud regulaarselt üle 20 aasta. "Ma arvan, et mõned laulud on endiselt tugevad," rääkis Bon Jovi aastal 2007 bändi debüütalbumist, "kindlasti "Runaway"."[5] Debüütalbumilt on live'idel aastate jooksul mängitud ka muid lugusid, näiteks turnee "The Circle Tour" raames aastal 2010, kuid siiski esitati neid väga harva.

Kaverid ja sämpli kasutamised[muuda | muuda lähteteksti]

Räppar Tru-NC avaldas loost aastal 2011 samanimelise uuendatud hiphopversiooni. Tru-NC versioonis räägitakse lugu sellest, kuidas Tommy ja Gina visatakse korterist välja.

Ameerika räppar Immortal Technique kasutab "Runaway" süntesaatori osa sämplit oma loos "Young Lords" albumil "The Martyr" (2011).

Mississippi räppar Tito Lopez kasutab laulu sämplit oma loos "Married to the Mob" mixtape'il "Tito Be Killing These Bitches 3". Soome meloodilise death metal'i bänd Blind Stare tegi loost kaveri oma albumi "Symphony of Delusions" digipak versioonil.

Pop-kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Laulud[muuda | muuda lähteteksti]

USA vinüül, 7
NrPealkiriPikkus
1."(A) Runaway"3:54
2."(B) Love Lies"4:08
UK vinüül, 7", Singel
NrPealkiriPikkus
1."(A) Runaway" 
2."(B) Breakout (Live)" 

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Bon Jovi – self-titled album (1984) CD liner notes. Accessed 4-14-2017.
  2. "Allmusic (Bon Jovi charts & awards) Billboard singles".
  3. "Amazon.Com: Runaway single".
  4. "TuneCore: Casa Records".
  5. Blake, Mark (august 2007). My brilliant career: Jon Bon Jovi. Q #253. Lk 67.
  6. Kohler, Chris (9. november 2010). "Bon Jovi Rock Band Tracks Upgraded with Pro Keys, Guitars". Wired. Vaadatud 9.11.2012.
  7. Snider, Mike (10. juuni 2010). "Rock Band 3: What's New, What's Notable". USA Today. Vaadatud 8.11.2012.
  8. "Stranger Things 2: Complete Easter Egg and Reference Guide". Den of Geek (inglise). Vaadatud 29.10.2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]