Ruka

Allikas: Vikipeedia
Vaade Ruka mäelt
Esinõlvad 2009. aasta oktoobris.
Suvila Rukal.
Ruka küla.

Ruka on 490 meetri kõrgune mägi ja suusakuurort Kuusamos, Soomes. Peale mäesuusatamise on seal üle 500 km murdmaasuusarada. Samuti saab rentida mootorsaane, et nautida piirkonna 600 km pikkust mootorsaanimarsruute (millest 100 km on safarikorraldajate eramarsruudid). Ruka on ka Karhunkierrose (soome k. karu ring, mis on Kirde-Soomes Sallast Kuusamosse kulgev matkarada) matkaraja lõunapoolne ots. Kokku on Ruka ja Kuusamo piirkonna radu: 160 km matkaradu, 605 km rattamarsruute, 350 km klassifitseeritud aerutamismarsruute (sealhulgas 1.–4. aerutamisklass) ja 100 km paadimarsruute.

1954. aasta talvel avati esimene nõlv, mis nüüd kannab nime "Eturinne" ("Esiosa"). Praegune nõlvade arv on 29, mida juhitakse 20 suusatõstukiga. Peaaegu 90 lumepkahurit ja 5 hooldajat teevad tõhusat lumevalmistamist kõigil nõlvadel.

Rukast on saanud mitmekesine turismikeskus, mille aastaringne kasutus kasvab. Talvel toimuvad näiteks põhjasuusatamise MK-võistlused murgmaasuusatamises, kahevõistluses ja suusahüpetes FIS-i põhjaalade hooaeg algab igal aastal Rukal (Nordic Opening). Iga-aastased üleriigilised võistlused toimuvad ka mäesuusatamises ja freestyle-suusatamises ning nendel spordialadel on peetud rahvusvahelisi võistlusi.

Rukal on üks pikimaid suusahooaegu Euroopas, mis algab tavaliselt oktoobris ja lõpeb juunis. Põhihooajal on suusaliftid avatud iga päev 9.30-19. Öösuusatamine toimub ka reedeti kella 19–23 (tavaliselt detsembrist aprilli keskpaigani).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]