Rudolf Gutmann

Allikas: Vikipeedia
Rudolf Gutmann

Rudolf Gutmann (26. juuni 1868 Rapla28. märts 1927 Tartu) oli eesti keeleteadlane.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Lõpetas 1888 Tallinna Kubermangugümnaasiumi, seejärel õppis 1888–1892 Tartu Ülikoolis professorite Baudouin de Courtenay, Leo Meyeri, Schröderi ja Viskovatovi juures slaavi filoloogiat ja võrdlevat keeleteadust ning lõpetas ülikooli kandidaadikraadiga. 1901 kaitses Kiievi Ülikoolis magistritöö ja sai vastava kraadi.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 1892. aastast töötas ta Pihkva gümnaasiumi prantsuse keele õpetajana. Pärast magistrikraadi omandamist tehti talle 1901. aastal ettepanek hakata Kiievi ülikooli romaani keelte lektoriks, millest ta aga perekondlikel põhjustel loobus. Esimese maailmasõja ajal nimetas Saksa okupatsioonivõim Gutmanni kirikute ja koolide ülemaks Pihkva-Vitebski nõukogusse. Ta jäi sellesse ametisse ka Vene valitsuse ajal, kuid seejärel põgenes enamlaste eest Tallinna. Tallinnas hakkas ta Tallinna Linna Poeglaste gümnaasiumi õpetajaks.

1919. aasta sügisel valiti Gutmann Tartu ülikooli nõukogu poolt romaani keelte professori kohusetäitjaks ning hiljem professoriks. Professor Gutmann avaldas uurimusi keeleteaduse alal.