Royal Society of Arts

Allikas: Vikipeedia
Kuningliku Kunstide Ühingu maja

Royal Society of Arts või Kuninglik Kunstide Ühing (inglise keeles täisnimi Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce, lühendatult RSA) on Suurbritannia institutsioon, mille eesmärgiks on edendada ja ergutada kunsti, tööstuse ja kaubanduse arengut. Ühingul on 27 000 liiget enam kui 70 riigist.

Kuninglik kunstide ühing asutati 1754. aastal Londonis. RSA nime lühendatud vormi eeliskasutusele viitab kiri Royal Society of Arts hoone fassaadi friisil. Ühing sai 1908 kuningas Edward VII-lt õiguse oma nimes kasutada täiendit "kuninglik".

Ühingu liikmeteks on olnud Benjamin Franklin, Karl Marx, Adam Smith, William Hogarth, John Diefenbaker ja Charles Dickens. Tänapäevastest liikmetest üks tuntumaid oli Stephen Hawking.

Kuninglik Kunstnike Ühing asub Londoni kesklinnas just tema jaoks ehitatud hoones, mille 1774 projekteerisid vennad James ja Robert Adam. Aja jooksul on hoone organisatsioonile kitsaks jäänud, mistõttu ühing on laienenud mitmesse läheduses asuvasse hoonesse.

Kuningliku kunstide ühingu president aastail 19522011 oli prints Philip, Edinburghi hertsog, alates aastast 2011 on presidendiks viimase tütar printsess Anne. Ühingu juhatuse esimees (Chairman) on Luke Johnson, kelle põhitegevusala on ärindus.

RSA annab välja mitut auhinda, millest tuntumad on Alberti medal ja Benjamin Franklini medal.