Rossohhan

Allikas: Vikipeedia
Rosohan (Росоха́н)
Valgla maad  Ukraina
Pindala 500 m²
Pikkus 50–70 m
Laius 20 m
Suurim sügavus 2,8 m (ka 4,5 m)
Koordinaadid 48° 42′ 8″ N, 23° 54′ 38″ E

Rosohan (ukraina keeles: Росоха́н) on mägijärv põliste metsadega kaetud Metsa-Karpaatide kõrgustikkudel Ivano-Frankivski oblasti Rožnjativi rajoonis Lääne-Ukrainas.

Üldandmeid ja geograafiline asend[muuda | muuda lähteteksti]

Järve pinna kõrgus merepinnast on 1120 meetrit, suurim sügavus 2,8 meetrit ja sõltuvalt sademete hulgast ka 4–4,5 meetrit.[1]

Järv jääb Gorganõ eelmäestike Aršitsa mägialadelt voolava 12 km pikkuse Mšana jõe valglasse.

Rosohani järv maikuus

Ukraina linnadest lähimad on Ivano-Frankivski oblasti suurimad Ivano-Frankivsk, Kaluš ja Kolomõja. Järvele pääseb talispordisõpradele tuntud Osmoloda külast[2][3], kust sinna läheb umbes 13 km pikkune looduskaunis ja tähistatud rada kõrvuti Mšana jõeoruga. [1][4]

Tekkimine[muuda | muuda lähteteksti]

Rosohan paikneb Mentšeliki (ka Üla-Mentšeliki) mäe (1557 m) jalamil[5] ja lähim naaberjärv on Aršitsa.[4] Karpaatides 1450–1800 meetri kõrgusel merepinnast on leidunud rohkem kui 30 alpine järve, mille tekkepõhjuseks peetakse nõgude täitumist iidsete liustike sulavetega. Pindalalt järved ei ole kuigi suured ja sügavus ulatub 1,5 – üle 3 meetri, aga need ”mägede silmad” veetlevad lummavate vaadete ja ümbritseva maastikega. Vastavalt kohalike elanike uskumustele järved kiiravad vaimset salapära ja ligipääsmatust, nad kutsuvad ja seejärel karistavad kõiki neid, kes langesid kiusatusse nende hüplevate lainete särast.[1]

Nende suletud järvede tekke põhjuseks võib pidada nii maalihet kui ka meteoriiti.[6]

Iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Järve vesi on kristallselge[7], külm ja läbipaistev. Veetemperatuur ei tõuse üle +15 kraadi. Põhi on kivine. Kaldanõlvadel on liustikest vabaneva sulavee üleujutustes kaadunud puid.[8]

Järves ei leidu mikroorganisme ega kalu ning veealune floora on äärmiselt vaene.[9] Seal ebaõnnestusid kõik katsed kasvatada kalu.

Järve kaldanõlvad on järsud ja kivised[10], kohati kaetud sajandivanuste mändidega. Järve ümber kasvab ülitihe mets[11], kus on valik alpine ja metsataimekooslusi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Karpaatide järved. (ru: Озера Карпат.), www.touristclub.com.ua. (vene keeles)
  2. "Rosohani järv ([[vene keel |ru]]:Озеро Росохан)". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. juuni 2016. Vaadatud 4. mail 2016.
  3. Osmoloda, Ivano-Frankivs'ka oblast, Ukraina, 77672
  4. 4,0 4,1 Rosohani järv. (ru:Озеро Росохан), Puhkus Karpaatides. restkarpaty@ukr.net (vene keeles)
  5. Meltšelnikmägi. (ru:Гора Менчелик
  6. Rosohani järv Gorganõs. (ru:Озеро Росохан, Горганы), (vene keeles)
  7. Kristallpuhas mägijärv. (en:Crystal clear mountain lake), (inglise keeles)
  8. Aršitsa järved. (en:Travel lakes Arshytsia.), Turism Ukrainas, reisiinfo. (en:Tourism in Ukraine, Travel.info).14.04.2014 (inglise keeles)
  9. Aršitsja. (uk:Аршиця), Livejournal, Karpaty_com_ua. 19.06.2012. (ukraina keeles)
  10. Mägijärv. (en:Mountain lake.), Imgur. (inglise keeles)
  11. Matk Rosohan järvele – puhkus Ukrainas. (ru:Поход к озеру Росохан - отдых в Украине), Puhkus ja turism Ukrainas. (vene keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]