Rita (Donizetti)

Allikas: Vikipeedia

"Rita" (itaaliakeelses originaalis Rita, ou Le mari battu – 'Rita ehk pekslevad mered') on Gaetano Donizetti koomiline ooper (opéra comique) ühes vaatuses Gustave Vaëzi prantsuskeelsele libretole, mis kandis pealkirja "Deux Hommes et une femme" ('kaks meest ja üks naine').

Esmaettekanne toimus 7. mail 1860 Pariisi Opéra-Comique Salle Favartis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1841. aastal kui Donizetti ootas Pariisis La Scala tellitud "Maria Padilla" libreto valmimist, kohtus ta juhuslikult Gustave Vaëziga, kes oli osalenud kahe tema varasema ooperi ("Lucia di Lammermoor" ja "La Favorite") prantsuskeelsete libretode kirjutamisel. Ta küsis Vaëzilt, ega tol ole käepärast mõnda lühiooperi teksti, et ta ei peaks niisama jõude istuma ja Itaaliast teksti ootama; et ta komponeeriks ajaviiteks mõne ühevaatuselise ooperi. Vaëzil oligi pakkuda koomilise lühiooperi tekst, mis rääkis kahest mehest ja ühest sõnakast naisest. Donizetti kirjutas muusika kaheksa päevaga. Selles oli kaheksa muusikanumbrit, mis olid ühendatud kõnedialoogidega.

Opéra-Comique lükkas Donizetti ettepaneku lugu lavastada tagasi. Seepeale laskis Donizetti libreto tõlkida itaalia keelde ja Napoli Teatro del Fondo oli valmis ooperi lavastama. Kuid pärast teatri impressaario Domenico Barbaia surma jäi kavandatud esietendus ära. Seni esitamata teose partituur ja itaaliakeelne tekst leiti pärast Donizetti surma 1848. aastal tema kodust.

Pariisi Opéra-Comique esitas ooperi 12 aastat hiljem pärast maestro surma itaaliakeelse versiooni järgi pealkirjaga "Rita, ou Le mari battu". Teos ei olnud väljatulekul menukas. Seda esitati saja aasta jooksul vaid üksikuid kordi. Kui aga ooper Roomas 1955. aastal uuesti lavale toodi, siis võttis publik selle soojalt vastu. 1965. aasta etendus Milano Piccola Scalas läks ka suure eduga. Järgneva poole sajandi jooksul esitati Rita loo prantsus- ja itaaliakeelset varianti läbisegi. Sellest sai üks Donizetti populaarsemaid ühevaatuselisi komöödiad, mida on esitatud paljudel teatrilavadel ja kantud ette kontsertversioonis. Seni viimane etendus (pealkirjaga "Deux hommes et une femme (Rita)" toimus 1. septembril 2021 Berliner Operngruppe esituses Berliini Kontserdimajas.

Helisalvestised on tehtud aastastel 1956, 1959, 1962, 1968, 1974, 1986, 1990, 1991, 2001, 2011, 2013 ja 2014.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Tegelaskuju Hääleliik Rollide esmaesitajad
7. mail 1860
Rita, võõrastemaja perenaine sopran Constance-Caroline Faure-Lefèbvre
Pepé, Rita abikaasa tenor Victor Warot
Gasparo, Rita endine abikaasa bariton Barielle
Bortolo, sulane kõneroll Jean-Baptiste Faure

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus toimub võõrastemajas Genovast Torinosse viiva tee ääres. Rita on võõrastemaja omanik. Ta on türanlik ja vägivaldne oma ujeda abikaasa Pepé (itaaliakeelses versioonis Beppo) suhtes, kes laseb end Rital klohmida. Rita eelmine abikaasa oli Gasparo. Too laskis võimuka abikaasa juurest jalga Kanadasse. Rita laskis liikvele jutud, et ta on hukkunud tulekahjus. Gasparo tuleb võõrastemajja, et saada kätte Rita surmatunnistus. Pepél on seda vaja abielulahutuse vormistamiseks, sest ta plaanib uuesti abielluda. Rital on hea meel näha oma ärakaranud meest, keda ta tahaks tagasi. Gasparole see mõte ei meeldi. Ta ärgitab Pepét mängima kaarte, et selgitada välja, kumb jääb Rita meheks. Võitja saab õiguse Rita endale jätta. Gasparo kaotab mängu. Ta saab tagasi oma Ritaga abiellumise tunnistuse. Ühtlasi õpetab ta Pepét, kuidas Ritaga toime tulla. Rita omakorda lubab kergendada Pepé saatust. Kaval Gasparo on oma eesmärgi saavutanud, lisaks lepitanud Rita ja Pepé, ning lahkub rahulolevalt.

Muusikalood[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsuskeelse versiooni järgi on teoses järgmised muusikalood:

  • Rita aaria „De mon auberge”
  • Pepé ja Rita duett „C'est elle, je frémis”
  • Gasparo kuplee „Mon ménage pour modèle”
  • Pepé ja Gasparo duett „Il me vient une idèe”
  • Pepé aaria „Tra la la la la”
  • Gasparo ja Rita duett „O chère ame!”
  • Pepé, Rita ja Gasparo tertsett „Il est manchot!”
  • Gasparo, Pepé ja Rita finaal „Mais il faut a mon programme”

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Charles Osborne. The Bel Canto Operas of Rossini, Donizetti and Bellini, Portland, London, 1994
  • Tiit Made. Ooperimaailm II köide, Tallinn, 2012
  • Opera Rara. Donizetti Rita (Deux homes et une femme), London, 2014