Riddle'i maja

Allikas: Vikipeedia

Riddle'i maja on Inglismaa kuninga Edward VII aegne maja, mis asub Ameerika Ühendriikides Florida osariigi Palm Beachi maakonnas. Maja ehitasid West Palm Beachi 1905. aastal Henry Flagleri hotelli ehitustöölised.

Algselt oli hoone tuntud kui väravavalvuri maja, sest see oli koduks Woodlawni surnuaia valvurile. 1920. aastast kuulus maja Karl Riddle'ile, linnajuhatajale ja ülemvõimu esindajale West Palm Beachis. Tema järgi sai ka maja nime.

1995. aastal lammutati maja osadeks, et viia Yesteryear Village'isse, mis on ajalooline park Lõuna-Florida lõbustuspargis. Majast räägiti seriaali "Ghost Adventures" osas 2008. aastal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Riddle'i maja ehitati 1905. aastal suure ehitusfirma puidujääkidest. Algselt asus maja aadressil 327 Acacia Street West Palm Beachil, kus see sai oma erksate värvitoonide tõttu hüüdnime "Värvitud daam". Riddle'i maja oli algselt matusebüroo, tuntud ka kui väravavalvuri maja Woodlawni surnuaias, mis oli esimene surnuaed West Palm Beachi linnas.

Karl Riddle, kelle järgi on maja nimetatud, omandas selle 1920. aastal. Riddle oli esimene linnajuhataja ja ülemvõimu esindaja West Palm Beachil. Tema ja ta kaksikvend Kenyon ehitasid 1935. aastal 15 hektari suurusele maalapile linna lähedal maju. 1951. aastal moodustus sellest alast rahvahääletuse tulemusel koht nimega Cloud Lake.

Hiljem plaaniti Riddle'i maja lammutada, et teha ruumi Palm Beach Atlantic ülikooli laienemisele, kuid West Palm Beachi linn annetas ehitise Karl Riddle'i vennapojale John Riddle'ile. John oli tegevliige Yesteryear Village'i juhatuse Lõuna-Florida Messi (South-Florida Fair) direktorite nõukogus. Maja otsustati üle viia Yesteryear Village'isse, selleks tuli see osadeks lammutada. Maja katus ja pööning tehti kaheks, samuti ka esimene ja teine korrus. Lõpuks transporditi maja uude asupaika, kus see taas kokku pandi ning kus paikneb tänapäevani.

Legend[muuda | muuda lähteteksti]

Legendi järgi kummitab Riddle'i majas Josephi hing. Joseph oli üks Riddle'i töötajaid, kes sooritas rahahädas enesetapu, puues ennast hoone pööningul üles. Yesteryear Village'is viiakse läbi kummitustuure, kus giidid riietuvad sobivatesse ajasturõivastesse ja jagavad oma lugusid väidetavalt üleloomulikest kogemustest selles majas.

Maja kajastati ka 2008. aastal tondipüüdjate teleseriaalis "Ghost Adventures" Travel Channelil.