Rick Joyner

Allikas: Vikipeedia

Rick Joyner on USA karismaatiline jutlustaja.

Ta juhib organisatsiooni MorningStar Ministries, mille ta asutas 1985 koos oma abikaasa Julie Joyneriga.[1] Ta on ka Lõuna-Carolina osariigi Fort Milli linna koguduse Heritage International Ministries rajaja, täitevjuht ja vanempastor.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Joyner kasvas üles problemaatilises[küsitav] perekonnas Virginia osariigi Richmondi linnas. Ta ei käinud keskkoolis; ta väidab end olevat õppinud iseseisvalt entsüklopeediat lugedes. Ta sai keskhariduse, sooritades vastavad eksamid (GED) sõjalaevastikus, kus ta lühikest aega teenis. Joyner ütleb, et ta on noorena proovinud uimasteid. Jeesuse leidis ta Jeesus-liikumise kaudu. Ta uuendas oma usku 1970ndate alguses, kui tema ettevõte läks pankrotti.

Rick Joyner pöördus kristlusse 1970ndate alguses. Ta hakkas pastorina teenima pärast vaimuliku uuenemise perioodi, mille jooksul ta kirjutas mitu raamatut, mis põhinevad tema väidetaval kolmepäevasel prohvetlikul ilmutusel ning nägemusel kiriku olukorra kohta.

Kogudus, mida ta juhtis 1970ndate lõpus Põhja-Carolinas Raleigh's, lagunes 1980. aasta paiku; mõne veebisaidi järgi alustas ta taas teenimist 1987. aasta paiku.

Ta on tihedalt seotud Lakelandi äratusliikumise endisest juhist evangelist Todd Bentleyga. Märtsis 2009 teatas ta oma rollist Bentley vaimuliku paranemise juhendajana.

Õpetus[muuda | muuda lähteteksti]

Joyner peab end Jumalast inspireeritud prohvetiks, kes saab pidevalt uut jumalikku ilmutust. Joyner peab ilmutust, mida ta saab jumalikuks, niivõrd kui see pole Piibliga vastuolus.[2]. Rühma usutunnistuses viidatakse sellele, et ei aktsepteerita ühtki Piibli-vastast õpetust, prohvetlikku kuulutust, nägemust vms, kuid rõhutatakse, et rühm püüab saada vaimuande. Rühm rõhutab prohvetlust.

[3]

MorningStari Ülikool[muuda | muuda lähteteksti]

Ta juhib ka MorningStari Ülikooli ning organisatsioone Fellowship of Ministries ja Fellowship of Churches. Ta toimetab väljaandeid The MorningStar Journal ja The MorningStar Prophetic Bulletin. Organisatsioonil on harud Põhja-Carolinas Charlotte'is, Wilkesborol, Wilmingtonis ja Winston-Salemis.

Joyneri juhitud kogudus on tuntud konverentside ja ülistusmuusika poolest. Selle eesmärgiks on kuulutatud Piibli kuulutamine. Joyner koolitab ka koguduste juhte ning töötab koostöös kohalike juhtidega, et kogudust ette valmistada nn viimsete aegade lõikuseks.

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Joyner on avaldanud üle kolmekümne raamatu, sealhulgas menukas seeria "The Final Quest", mida annab välja Whitaker House. Aastal 2001 oli tema raamatuid tõlgitud 32 keelde.[4].

Ta on nõutud kõneleja rahvusvahelistel konverentsidel.

Hulk tema raamatuid räägib prohvetlikust teenimisest tänapäeva kirikus, sealhulgas "The Harvest" ja "The Final Quest", mis põhinevad taevastel ilmutustel, mida ta väidab end olevat saanud. Ta rõhutab alati, et prohvetlik ilmutus ei saa olla Pühakirjaga vastuolus.

"The Final Quest" (1997) on esimene raamat kolmeosalises sarjas. Ta räägib nägemuste seeriast, mis tal enda sõnul on olnud. Ühed on seda raamatut kindlalt aktsepteerinud, teised on selle sama kindlalt tagasi lükanud. Raamatus on hulk seiku, mis on konservatiivsete evangeelsete kristlaste silmis kahtlased. Paljud neist kahtlustest tulenevad sellest, et Joyner väidab, et ta on viidud taevasse, kus ta on vestelnud Jeesuse ja pühakutega. Raamat räägib vaimulikust sõjast ning peastest "kodusõjast" kiriku sees, kus tõelised ja ustavad pühad jäävad püsima ning need, kes on ballastiks, langevad ära. Raamat räägib ka "troonisaalist", kus Joyner nägi pühakuid erinevail positsioonidel, ühtesid "rumalate neitsitena" troonist kaugel, teisi "võitjatena" troonidel Jeesuse trooni lähedal. Joynerile sai ilmseks, et paljud, keda ta pidas maa peal suurteks kristlikeks juhtideks, olid Jumala silmis tegelikult kõige väiksemad, ja mõned, keda ta pidas "eikeegiteks", olid tegelikult Jumala riigis suurimad kuningad. Joyner nägi üht meest, keda ta oli pidanud oma õpetuses "rööbastelt välja jooksnuks", istumas suurel troonil troonisaali kõrgeimas osas. Arvatakse, et ta peab silmas William Branhamit (kuigi Joyner tema nime ei maini, teeb tema kirjeldus selle ilmseks).

Mõned soovivad, et Joyner oleks raamatu kirjutanud ilukirjandusteosena, et seda saaks müüa laiemale avalikkusele ning saaks vältida poleemikat; teised, sealhulgas autor, ütlevad, et autor ei saa valetada selle kohta, mis temaga on juhtunud. Joyner on kirjutanud, et ta pole täiesti kindel, kas ta vestles tõeliste isikute või nende kujutistega.

Morningstar annab välja kvartaliajakirja Prophetic Journal.

Heritage USA[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 2004 ostis MorningStar osa Heritage USA kompleksist (mille olid algselt rajanud Jim Bakker ja PTL Fort Millil), sealhulgas Heritage Grand Hotel, mida renoveeritakse konverentsikeskuseks ja teenimisbaasiks. Kompleksile pandi uueks nimeks Heritage International Ministries ehk H.I.M.[5]

Joyneri organisatsiooni on sageli segi aetud Morning Star Internationaliga, mida juhib Rice Broocks. Sellepärast nimetati viimane hiljuti ümber Every Nationiks.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Joyneri kriitikud peavad teda muu hulgas nelipühi "kolmanda laine" neokarismaatiliseks gnostikuks, kes lisab Piibli ilmutusele "uut teadmist". Tema õpetust on nimetatud ebajärjekindlaks ja otseselt ohtlikuks. Kriitikute meelest eitab tema õpetus Jeesuse ihulist ülestõusmist.[6]

Joynerit on kritiseeritud ka sellepärast, et ta kuulub johanniitide ordusse, mida mõned kristluse harud peavad kristlastele ebasobivaks.

Aastal 1998 kritiseeriti Joynerit tugevalt selle eest, et ta 31. detsembril 1997 ennustas, et California lõunaosa tabab üheksa kuu jooksul rea katastroofe, sealhulgas terrorirünnakuid Los Angelese lennujaamale ja maavärinat, mis muudab Surmaoru järveks. Ennustused ei täitunud. Oma vastuses ütleb Joyner, et kuulutatud tähtpäev puudutab seda, millal ennustatud sündmused kõige varem aset leiavad, ning ta soovib, et ennustatud sündmused viibiksid või leeveneksid muu hulgas inimeste pöördumise ja kahetsuse pärast[7].

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

Rick Joyneri raamatud eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Lõikus: prohvetlik sõna lõpuaegadeks", Logos 1997, kordustrükk Kharisma 2003, tõlkinud Aino Henno
  • "Põrgu väed on rünnakul", Logos: 1997, 1999, tõlkinud Olav Maran
  • "Võitjad", Logos 1999, tõlkinud Olav Maran
  • "Jumala väehulkade värbamine", Kharisma 2005, tõlkinud Olav Maran
  • "Kutse", Kharisma 2006, tõlkinud Olav Maran
  • "Viimane otsing", Kharisma 2006, tõlkinud Olav Maran
  • "Tõrvik ja mõõk", Kharisma: 2007, tõlkinud Olav Maran
  • "Kui Jumal kõndis maa peal", Charismata Ministries: 2009, tõlkinud Hubert Jakobs
  • "Prohvetlik nägemus 21. sajandiks: vaimulik navigatsioonikaart tuleviku jaoks", Kharisma 2010, tõlkinud Olav Maran
  • "Võiduelu", Charismata Ministries: 2010, tõlkinud Monika Jaaguri

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tal on viis last: Anna, Aaryn, Amber, Ben ja Sam.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "About MorningStar Publications and Ministries". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. jaanuar 2009. Vaadatud 20. detsembril 2009.
  2. "Morning star ministries. Statement of faith". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. juuni 2010. Vaadatud 20. detsembril 2009.
  3. Joyner, R. (2007) Holy Spirit and the arts. MorningStar prophetic bulletin. November 2007.
  4. RICK JOYNER AND CHARISMA MAGAZINE, Charisma Magazine 2001
  5. "Heritage International Ministries – History". Originaali arhiivikoopia seisuga 18. märts 2009. Vaadatud 20. detsembril 2009.
  6. "entecostal, Charismatic, Third Wave Movements www.believershome.com". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. jaanuar 2008. Vaadatud 20. detsembril 2009.
  7. RESPONSE TO THE CHARISMA ARTICLE, Morningstar Ministries Online, 2001

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]