Redlining

Allikas: Vikipeedia
Majaomanike Laenude Korporatsiooni 1937. aasta kaart Philadelphia linnaosadest vastavalt kinnisvaralaenude hinnangulise riskantsuse järgi

Redlining oli üks rassilisi diskrimineerimise vorme USAs alates 1930. aastatest, millega linnades linnaosadesse, mida peeti "ohtlikeks", tihti ei investeeritud. Tavaliselt elasid nendes linnaosades rassilised ja rahvusvähemused ning madalama sissetulekuga elanikud. Nendele linnaosadele ei antud tihti laene ja kindlustusi.

Nimetus tuleb Majaomanike Laenude Korporatsiooni (Home Owners' Loan Corporation) 1930. aastate linnade kaartidelt "residential security maps", millel erinevad linnaosad olid värvitud. Uuemad linnaosad, mida peeti väga ihaldusväärseks majalaenude andmiseks ("Highly Desirable") olid värvitud roheliseks, need olid tavalised jõukad äärelinnad. Teiseks tulid siniseks värvitud "Still Desirable" linnaosad, siis kollaseks värvitud "Declining" ja viimasena punaseks värvitud linnaosad, millele laenude andmist peeti riskantseks. Need olid tavaliselt vanemad linnaosad linnakeskuste lähedal, kuigi on arvatud, et 85% nende linnaosade elanikest olid valged, paiknesid nendes linnaosades enamus afroameeriklaste majapidamisi. Samas roheliseks ja siniseks värvitud alades olid tihti lepingud (covenant), millega ei lubatud sinna afroameeriklasi, kui mitte ka teisi vähemusi. Ajavahemikus 1945–1959 anti afroameeriklastele alla 2 protsendi kõigist riiklikult kindlustatud majalaenudest.