Redžep-paša torn

Allikas: Vikipeedia
Redžep–paša torn. Rogatica.
Serblaste Vabariik
Bosnia ja Hertsegoviina Bosnia ja Hertsegoviina

Redžep-paša torn (Serbia keeles: Реџеп–пашина кула у Жепи) on ajalooline kivist torn või torni tüüpi linnus[1] Bosnia ja Hertsegoviinas Serblaste Vabariigis. Torn asub Rogatica vallas, Žepa jõe vasakul kaldal. Selle rajamisaastast täpsemad andmed puuduvad. Tornitüüp on aga levinud Bosnias XVII sajandist alates, mil XIX sajandi alguses oli rohkem kui kakssada sellist rajatist, mis oma klassikaliselt Osmani stiilselt välimuselt on Ottomani perioodi ainelise kultuuri pärandeid.[2] Kuna hoone keldris on olnud vangitürm, on seda ajaloolist tornilinnust peetud feodaalide rajatud kaitseehitisiks alistatud talupoegade ülestõusude vastu. Samuti see on olnud läänimaadele saabunud maaomaniku eluasemeks, millele viitavad ülemise korruse aknad ja kamina olemasolu.

Redžep-paša torn kuulutati rahvusmälestiseks märtsis 2007. aastal.[3]

Torni kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Redžep-paša torn on kuppelkatusega kolmekorruseline hoone, mis on ehitatud täpselt lõigatud lubjakiviplokkidest. Akende ja usteaugud on tehtud tahutud kiviplokkidest, laed olid puidust. Kohaliku kivimaterjali värvus varieerub alumiste hooneosade valgest ülemiste pruunikaspunaseni. Torni seinad on ehitatud sissepoole kaldega umbes 4 kraadi. Katus oli puidust konstruktsiooni ja sindlitega ning selle sfäärilise kolmurga (või püramiidi) kujulise kivist kupli keskkoha kõrgus on umbes 4,50 m.

Torni põhi on nelinurkne 1959. aastast pärinevate välismõõtudega 6,54 x 6,65 m. Keldriseinte paksus on umbes 1,10 m. Tornil on koos keldriga neli korrust ja igal korrusel oli üks tuba. Korruste seinte paksus on umbes 90 cm ja esimese korruse kõrgus umbes 2,20 m. Arhitektuuriliselt laheduselt kahe esimese korruse ruume kasutati kaitse eesmärgil ja kolmas korrus oli mõeldud eluasemeks, sest siin on neljas seinas aknad ning lõunapoolses rõdu ja läänepoolses kamin. Ida- ja põhjapoolses seinas olevad ristkülikukujulised aknad on mõõtmetega 47 x 74 cm. Läänepoolsete akende vahele on ehitatud kamin, mille kivist korstna kõrgus on üle 5 m.[4]

Redžep-paša tornis on olnud kaks tulekahju.[1] II maailmasõja ajal tsiviilpõgenikud leidsid siit pelgupaiga, mil torn sai pommitamise ja sellest süttinud tulekahju tagajärjel kannatada. 1969. aastal ajalooline tornlinnus vahepeal restaureeriti. Viimase sõja ajal Bosnias ja Hertsegoviinas torni kõik puidust osad, sealhulgas põranda ja lae talad ning katusekonstruktsioon hävisid tulekahjus juulis 1995. aastal.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Rogatica möödunud sajandite tunnistaja Redžep-paša torn ootab ehitajaid. (sr:Redžep-pašina kula u Rogatici svjedok prohujalih vijekova čeka neimare.)[alaline kõdulink], Glas Srpske. Sreten Mitrović. 25.02.2017. Loetud 31.3.2017. (serbia keeles).
  2. Redžep-paša torn. (en:Redžep – Pasha’s Tower.), National tourist organization. Loetud 31.3.2017. (inglise keeles).
  3. Rahvuslik monument. Otsus. Avaldatud "Bosnia ja Hertsegoviina Riigi Teatajas" nr. 36/07. (en:National monuments. Decision. Published in the „Official Gazette of BiH“ no. 36/07.), Bosnia ja Hertsegoviina riiklike mälestiste säilitamiskomisjon. (en:Bosnia and Herzegovina Commission to Preserve National Monuments. Loetud 31.3.2017. (inglise keeles).
  4. 4,0 4,1 Redžep-paša torn. (sr:Redžep-pašina kula u Žepi.), Rogatica-BIH. Autor: Mirsad Durmišević. 13.02.2011. Loetud 31.3.2017. (serbia keeles).