Raudne eesriie

Allikas: Vikipeedia
Raudne eesriie – punane – NSVL ja Varssavi pakti sõltlased, sinine – NATO

Raudne eesriie (inglise keeles Iron Curtain, vene keeles Железный занавес, saksa keeles der Eiserner Vorhang, prantsuse keeles rideau de fer) oli Nõukogude Liidu katse kaitsta oma poliitilist mõjuala võõrmõjutuste eest mitmesuguste abinõudega, nagu piiride sulgemine, vaba teabevoolu takistamine, salapolitseiline kontroll, tsensuur jm.

Raudne eesriie oli külma sõja saavutus ja ühtlasi ka meetod. Kuigi selle tuntumaks tähiseks oli Berliini müür (19611989), oli see aastail 19341990 täiuseni välja arendatud eelkõige NSV Liidu piiridel.

Hiina Rahvavabariigi ja teiste Aasia kommunistlike režiimide puhul on kasutatud sarnast mõistet "bambuseesriie".

Tsitaat[muuda | muuda lähteteksti]

Stettinist Läänemere äärest kuni Triesteni Aadria rannikul on laskunud raudne eesriie üle mandri. Selle joone taha jäävad kõik vanade Kesk- ja Ida-Euroopa riikide pealinnad – Varssavi, Berliin, Praha, Viin, Budapest, Belgrad, Bukarest ja Sofia. Kõik need kuulsad linnad ja rahvad nende ümber asuvad Nõukogude sfääris – nii tuleb mul seda kutsuda – ja kõik alluvad ühel või teisel kujul mitte ainult Nõukogude mõjule, vaid väga kõrgel ja mõnelgi juhul järjest suureneval määral Moskva kontrollile.

Winston Churchill, [1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 5. märts 1946 Sinews of Peace (Iron Curtain Speech), Westminster College,]] Fulton, Missouri