Ratsutamine 2020. aasta suveolümpiamängudel

Allikas: Vikipeedia
Olümpiarõngad
Olümpiarõngad
Koolisõit
Koolisõit
Takistussõit
Takistussõit
Kolmevõistlus
Kolmevõistlus

Ratsutamine 2020. aasta suveolümpiamängudel Tokyos Jaapanis toimub 25. juulist kuni 8. augustini. Ratsutamisvõistlustel jagatakse välja kuus komplekti medaleid.

Koolisõidus, takistussõidus ja kolmevõistluses toimuvad individuaalsed ja võistkondlikud võistlused. Kõik võistlused on segavõistlused (mees + naine).

Kvalifikatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Ratsutamise 200 kvoodikohta jaotati kolme eriala vahel (75 takistussõidus, 65 kolmevõistluses ja 60 koolisõidus). Iga distsipliini võistkonnad koosnesid kolmest hobuse- ja ratturipaarist; kõik võistkonnad, kes kvalifitseerusid võistkonda (20 võistkonda takistussõiduks, 15 võistkonda kolmevõistluses ja koolisõidus), said ka selle võistlusala individuaalsetel võistlustel 3 võistlustööd. Individuaalselt, kes ei kvalifitseerunud võistkonda, võisid teenida ühe individuaalse koha koolisõidus ja takistussõidus ning kuni kaks individuaalset kohta kolmevõistlustel, kokku 15 sportlast takistus- ja koolisõidu võistlusel ning 20 kolmevõistluses. Võistkonnad kvalifitseeruvad peamiselt konkreetsete võistluste (ülemaailmsed ratsutamisvõistlused ja mandriturniirid) kaudu, samal ajal kui üksikisikud kvalifitseeruvad paremusjärjestuse kaudu. Võõrustajariik Jaapan kvalifitseerus võistkonnana automaatselt igal alal.

Võistluste formaat[muuda | muuda lähteteksti]

Koolisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Võistkonnad koosnevad kolmest sportlasest, kes kõik võistlevad ka individuaalsete medalite nimel. Ilma võistkonnata riiki võib esindada üksik sportlane.

Koolisõidu võistlus algab Grand Prix'ga, mis on kvalifikatsiooniks nii võistkondlikule kui ka individuaalsele võistlustele. Koolisõiduvõistlusel hinnatakse harjutusi 10–punktilisel skaalal, kus 10 on kõrgeim ja 0 madalaim hinne. Osalejad loositakse nii, et ühe riigi kohta ei või ühele võistlusele määrata rohkem kui ühe sportlase. Kui Grand Prix' võistlus on lõppenud, otsustatakse võistkondade tulemused, liites vastava meeskonna liikmete individuaalsed punktid. Kaheksa parema asetusega võistkonda kvalifitseeruvad võistkondade finaali (Grand Prix Special), samas kui kaks parimat individuaalset sportlast igast grupist, millele lisanduvad järgmised kuus paremat paremusjärjestuses olevat sportlast, kvalifitseeruvad individuaalsesse finaali (Grand Prix Freestyle).

Grand Prix Special, mida kasutatakse võistkondlike medalite otsustamiseks, on pisut rangem koolisõidu hindamine, keskendudes rasketele üleminekutele (näiteks kogutud kõnd – piaffe). Spetsiaalne on sportlaste valitud muusika, mida aga ei hinnata. Kuna Grand Prix'l saadud punktid ei lähe enam arvesse, siis selgitatakse võistkondade medalid ainuüksi Grand Prix Specialil saavutatud tulemuste põhjal. Meeskonnad, kes osalevad võistkonna finaalis, võivad muuta sportlaste osalemist pärast Grand Prix' võistlust kuni kaks tundi enne Grand Prix Speciali algust.

Grand Prix Freestyle on avatud 18 sportlasele ja seda kasutatakse individuaalsete medalite selgitamiseks. Iga sportlane kavandab oma Freestyle'i võistluse, mis peab olema seatud muusikale ja sisaldama 16 kohustuslikku harjutust. Sportlased saavad oma hobuste tegevuse jaoks kohandada võistluse, aga ka selleks, et suurendada nende liigutusi, mis on raskemad kui Grand Prix' või Speciali eripäradel nõutavad (näiteks piruett piafees või lendavad muudatused kõverjoonel), et suurendada hobuste tegevust ja hinded. Individuaalsed medalid määratakse Freestyle'is saadud tulemuste põhjal.

Takistussõit[muuda | muuda lähteteksti]

Takistussõidus individuaalsed ja võistkondlikud võistlused korraldatakse eraldi. Individuaalne võistlus on kõigepealt ja selleks kulub kaks võistluspäeva. Esimene võistluspäev on kvalifikatsioon, kus võib startida kokku 75 sportlast. Iga sportlane läbib sama raja, mis sisaldab 12–14 nummerdatud takistust. Sportlaste paremusjärjestus põhineb kogunenud karistuspunktide arvul ja 30 parimat pääseb individuaalsesse finaali. Viimase kvalifikatsioonikoha viigi korral eraldatakse sportlased vooru toimumise aja järgi. Individuaalne finaal toimub erineval rajal, mis sisaldab 12–15 nummerdatud takistust. Sportlased reastatakse taas vastavalt kogunenud karistuspunktide arvule. Kui medalipositsiooni jaoks on seotud kaks või enam sportlast, lahendatakse viik hüppeliselt.

Võistkondade võistluste esimene päev toimub kvalifikatsioonina ja on avatud kokku 20 võistkonnale. Kvalifikatsiooni lõppedes saavad meeskonnad oma koha, liites kolme võistkonna liikme karistused. Sportlastele, kes loobuvad võistlusest või on kõrvaldatud või kes võistlusest loobuvad, punkte ei saa. Võistkonnad, kus on sportlane võistkondlikust Võistkonnad, kus kõik kolm sportlast lõpetasid võistluse ilma kõrvaldamata ja loobumiseta, pannakse võistkondade ette, kus on ainult kaks sportlast, kes lõpetasid võistluse ilma neid kõrvaldamata ega kõrvale jäädes. Võistkonnad, kus on kaks sportlast, kes on loobunud või võistluselt kõrvaldatud, eemaldatakse. 10 parimat võistkonda, mis põhinevad kvalifikatsiooni tulemustel, pääsevad võistkondade finaali. Kui viimane kvalifikatsioonikoht on tasavägine, selgitatakse võistkonnad kolme võistkonnaliikme kombineeritud aja järgi. Võistkondade finaal toimub teisel rajal. Võistkonnad järjestatakse taas vastavalt nende meeskonna liikmete kogunenud karistuspunktide arvule. Kui medalipositsiooni jaoks on seotud kaks või enam võistkonda, lahendatakse viik uue takistussõiduga.

Kolmevõistlus[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmevõistluse võistlused võistkondlike ja individuaalsete medalite nimel toimuvad samaaegselt. Kolmevõistluse eesmärgiks on näidata hobuse ja sportlase koostöö mitmekülgsust, kuna tulemus kujuneb välja kolme samal hobusel sõidetud osavõistluse põhjal:

  • Koolisõidus on vaja sooritada 20 x 60 meetrisel platsil 5–6 minutit kestev ratsastamisprogramm, kus kohtunikud hindavad hobuse allüüre ja soorituse täpsust punktisüsteemis 0–10.
  • Kross paneb proovile hobuse võime ületada kiiresti kinniseid maastikutakistusi. Pika võistluse käigus hinnatakse hobuse vastupidavust.
  • Takistussõidus tuleb läbida 10–15 takistusest koosnev parkuur.

Seejärel selguvad võistkondade tulemused, kus liidetakse kokku kõigi kolme etapi meeskonna liikmete tulemused. Võidab see võistkond, kellel on kõige vähem karistuspunkte. Individuaalset kolmevõistlust medalitele jätkab 25 parimat sportlast pärast takistussõitu, kus läbitakse veel korra parkuur. Seetõttu täidavad individuaalses võistluses võistlejad ühe koolisõidu ja krossiraja ning kaks takistussõiduvooru.

Sportlased, kellel eri põhjustel ei õnnestu ühtegi etappi alustada ega lõpetada, elimineeritakse individuaalsest võistlusest. Kõrvaldatud sportlastega võistkonnad saavad karistuspunkte: 100 karistuspunkti iga kõrvaldatud sportlase eest koolisõidu ja takistussõidufaasis ning 200 karistuspunkti iga kõrvaldatud sportlase eest krossietapil. Ehkki nad on individuaalsest võistlusest välja jäetud, võivad kõrvaldatud sportlased jätkata oma võistkondades võistlemist järgmistes etappides, välja arvatud juhul, kui nad on kõrvaldatud vigastuse, hobuse kukkumise, hobuse kuritarvitamise või muul viisil diskvalifitseerimise tõttu. Võistkonnad võivad asendada võistkonda varusportlasega ükskõik millisel võistlusetapil. Sel juhul antakse vastavale meeskonnale 20 täiendavat karistuspunkti.

Võistluste ajakava[muuda | muuda lähteteksti]

Kohalike ilmastikuolude tõttu toimuvad ratsutamisvõistlused nii, et hommikused võistlused lõpevad hiljemalt kell 12. Õhtused võistlused algavad kõige varem kell 17 kohaliku aja järgi.

Võistlused ja ajakava ratsutamine
juuli august
Alad  25.   26.   27.   28.   29.   30.   31.   1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8. 
Koolisõit
Individuaalne
Võistkondlik
Takistussõit
Individuaalne
Võistkondlik
Kolmevõistlus
Individuaalne
Võistkondlik
Medalid 0 0 0 1 1 0 0 0 0 2 0 1 0 0 1
     Kvalifikatsioon Medalivõistlus

Tulemused[muuda | muuda lähteteksti]

Individuaalne koolisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Võistkondlik koolisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Individuaalne takistussõit[muuda | muuda lähteteksti]

Võistkondlik takistussõit[muuda | muuda lähteteksti]

Individuaalne kolmevõistlus[muuda | muuda lähteteksti]

Võistkondlik kolmevõistlus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]