Rapla KEK-i haldushoone

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Okta Centrum
Rapla Okta Centrum 07.08.2011, panoram
Üldinfo
Asukoht Rapla
Liigitus Büroohoone
Ehituse lõpp 1977
Aadress Mahlamäe 10, 79514 Rapla
Koordinaadid 58° 59′ 54″ N, 24° 47′ 52,5″ E
Tehniline ülevaade
Vundamendi pindala 1465 m²
Korruseid 3
Projekt ja ehitus
Arhitekt Toomas Rein

Rapla KEK-i haldushoone, praeguse nimega Okta Centrumi, projekteeris arhitekt Toomas Rein. Hoone asub Raplas Mahlamäe ja KEK-i elurajooni vahelisel pargialal. 1977. aastal valminud 3076-ruutmeetrise üldpinnaga ja kahe maapealse korrusega ärihoone on oma mahult kaheksanurkne. Hoone keskel asub katuseaknaga spordisaal, mida ümbritseb koridor. Välisfassaadi keskosa ilmestab lintakende rivi, mille taga asuvad teise korruse bürooruumid.

Maja esimese korruse keskosas asuvad fuajee ja kaubanduspinnad, hoone külgedele jäävad koridorid, kust avanevad pääsud väiksematesse abiruumidesse: omaaegse sisekujundusega sauna, duši- ja riietusruumidesse. Hoone tagumisse külge jäävad kohvikuruumid koos abiruumide ja pääsuga sisehoovis paikneva basseini juurde. [1]

Endine Rapla KEKi haldushoone

Sisekujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Väiksemates linnades kerkis 1970-ndatel suisa ulmelisi ehitisi, mille sisu polnud vähem ebamaine. Näiteks Rapla KEK ja Pärnu KEKi linnak, mis on vürtsitatud kunsti ja supergraafikaga. /.../ Rapla KEKi hoone sisemuse eest sai Aulo Padar 1977. aasta sisekujunduse aastapreemia ning tänu vähestele vahenditele on see maja Raplas seni üsna originaalilähedases seisus.[2]

Maastikukujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Rapla KEK-i "hoone mõjus (1970-ndate) väikelinnas uudse linnaaktiviseerijana, täiustades teistsugust suhtumist kehastava hoone kaudu linnapilti ja lisades tegevusi. Toomas Reinu üks suurejoonelisematest töödest suhestab ekspressiivse tahulise hoonemahu külgneva maastikuga. Erinevalt Linda kolhoosi peahoonest Kobelas, kus Rein hoone ning terrassid on tundlikult olemasolevasse olukorda istutatud, on Raplas maastik organiseeritud hoonest lähtuvalt. Hoonemahu astmikpüramiid on „mahulise klišeena vajutatud pargialale“, mõjudes lavastusena: maastik on hoone juurde sobivaks orkestreeritud." [3]

Huvitavaid fakte[muuda | muuda lähteteksti]

Hoones on kõik kaheksanurkne – nii põhiplaan kui isegi prügikastid. [4]

Fotod[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

http://www.sirp.ee/s1-artiklid/arhitektuur/raplamaa-kaheksanurk/