Rakvere lipp

Allikas: Vikipeedia
Rakvere lipp

Rakvere lipp on Lääne-Viru maakonnas asuva Eesti linna Rakvere lipp.

Lipp on kinnitatud 29. aprillil 1994.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Lipp koosneb kolmest horisontaalselt asetsevast värvilaiust: ülemine laid on sinine, keskmine kollane ja alumine sinine. Siniste laidude laius on mõlemal 3/7, kollasel 1/7 lipu laiusest.

Lipu laiuse ja pikkuse vahekord on 7:11 ning normaalsuurus 105×165 cm.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Linna lipp heisatakse alaliselt linnavalitsuse hoonel. Linna lippu kasutatakse linna pidupäevadel, kultuuri- ja spordiüritustel, suhtlemisel teiste linnadega. Lipu kujutist võidakse kasutada trükistel ja linna meenetel kooskõlastatult linnavalitsusega.
  2. Linna lipu heiskamisel koos mõne Eesti maakonna, linna või valla lipuga paigutatakse need lipud maakondade kaupa ning linnade ja valdade kaupa nimede järjekorras eesti tähestiku järgi riigilipust lippude poolt vaadates vasakule, kusjuures maakonnalipud asuvad linnade ja valdade lippudest paremal.

Rakvere linna lipu ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

23. augustil 1934 kinnitati Rakvere lipuks vertikaalselt kaheks jagatud kangas. Vardapoolne 1/3 laiune väli oli sinine, ning sellel oli kollane kuueharuline täht. Lehvipoolne, 2/3 laiune väli oli jagatud horisontaalselt kolmeks laiuks, ülemine ja alumine olid kollased, keskmine sinine.

16. detsembril 1937 kinnitati Rakvere linna lipuks sinine kangas kollase horisontaalse laiuga (lipp on ka praegugi kasutusel).

Nõukogude ajal linna lippu ei kasutatud.

Rakvere lipp ja Rootsi lipp[muuda | muuda lähteteksti]

Rakvere lipp sarnaneb Rootsi lipuga. 21. jaanuaril 2007 lehvis Rakvere linnuse tornis pool päeva eksikombel Rakvere lipu asemel Rootsi lipp.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]