RYB-mudel

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt RYB-värvimudel)
RYB-mudeli primaar- ja sekundaarvärvused
Sekundaarvärvuste segamine akvarellis: punane on kinakridoonpunane (Pigment Red 206), kollane on bensimidasoolkollane H6G (Pigment Yellow 175) ja sinine on ftalotsüaniinsinine (Pigment Blue 15)

RYB (lühend primaarvärvuste ingliskeelsetest nimetustest red–yellow–blue 'punane-kollane-sinine') on subtraktiivse värvisünteesi mudel, mida kasutatakse maali- ja tarbekunstis ning milles primaarvärvused on konkreetsetest värvipigmentidest saadavad punane, kollane ja sinine.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

See mudel oli esimene, millele rajasid oma värvisüsteemid 19. ja 20. sajandi värviteoreetikud, näiteks Moses Harris, Michel Eugène Chevreul, Johannes Itten ja Josef Albers, ning mida kasutavad paljud kunstnikud, kes töötavad pigmentvärvidega. RYB-värvimudelit kasutati ja õpetati Bauhausis, Ulmi disainikoolis Hochschule für Gestaltung Ulm ja enamikus Bauhausist mõjutatud kunstikoolides, näiteks IIT Institute of Design, Black Mountain College, Yale'i ülikooli disainiosakond, Shillito Design School Sydneys ja Parsons School of Design New Yorgis.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

RYB-mudelis annavad primaarvärvused punane, kollane ja sinine kahekaupa segades sekundaarvärvusteks oranži, rohelise ja violeti. Olgugi et primaarvärvused võivad olla saadud eri värvipigmentidest, kehtib mudel siiski kõigi vastava värviga pigmentide puhul - ükskõik millist sinise pigmendi segamisel ükskõik millise kollase pigmendiga on tulemuseks alati mingi roheline toon. Kunsti- ja disainiõppes kasutatakse tavaliselt laiema värvigamma saamiseks lisaks kolmele primaarvärvusele ka musta ja valget pigmenti.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]